Gordon Meuleman

Happy Days

Het Nationale Theater | Erik Whien
di 11 apr - za 13 mei
di 11 apr 2023
-
za 13 mei 2023

Winnie, een vrouw van middelbare leeftijd, zit vast. Tot haar middel, in het zand. Alles wat ze nodig heeft is in de buurt: haar persoonlijke spulletjes, een grote handtas en man Willie, die in zijn aanwezigheid toch wel heel afwezig lijkt te zijn.

Een lichtvoetig verhaal over een mensenleven dat ten einde komt

Ondanks haar benarde positie is ze vastbesloten om haar verdere leven opgewekt tegemoet te treden. Zelfs als ze langzaam wegzakt en het zand tot haar kin komt, blijft ze praten, mijmeren en zichzelf herinneren aan gelukkiger dagen. 

Geestig en poëtisch

Happy Days is een legendarische toneeltekst van de Ierse schrijver en dichter Samuel Beckett uit 1961. Een poëtisch, geestig en even luchtig als diepzinnig verhaal over samenzijn en eenzaamheid, lichamelijke aftakeling en groeiende geestkracht, de hang naar eeuwigheid en het besef van vergankelijkheid. Maar verwacht geen zwartgallige voorstelling: op een bed van zware thema’s ligt een optimistisch verhaal over menselijke volharding. Happy Days is de vierde Beckett van Erik Whien, huisregisseur bij Het Nationale Theater. Eerder maakte hij Wachten op Godot, Eindspel en Krapps laatste band. De Volkskrant over Krapps laatste band: “Erik Whien bevestigt hiermee zijn faam als Beckett-regisseur.”

Bekijk ook

Voorprogramma Happy Days

Het voorprogramma van Happy Days is een echte 'crashcourse Beckett'. Te bezoeken in Theater aan het Spui in Den Haag en in verschillende steden in het land.

Lezen met Het Nationale Theater - Happy Days

Actief aan de slag met de toneeltekst en samen als leesclub naar de voorstelling Doe mee aan Lezen met HNT. In twee avonden lees je de hele toneeltekst en hoor je alle achtergronden. Na het zien van d…

HNTwee: tweede voorstelling halve prijs

Op deze pagina vind je alle voorstellingen die wij dit theaterseizoen zelf maken. Van de familievoorstelling Erik of het klein insectenboek tot Becketts Happy Days in regie van Erik Whien. Als je twee…

Credits

tekst Samuel Beckett
regie Erik Whien

spel Antoinette Jelgersma en Jaap Spijkers