De Bananengeneratie

Toneelgroep Oostpool | Char Li Chung
di 15 nov - wo 16 nov
di 15 nov 2022
-
wo 16 nov 2022

Pete Wu is een banaan. Althans, zo noemt zijn moeder hem liefkozend: ‘geel’ vanbuiten en ‘wit’ vanbinnen. Hij staat midden in de Nederlands samenleving, maar toch wordt journalist Pete Wu als Chinese Nederlander ongewild herinnerd aan zijn anders-zijn. 

Regisseur Char Li Chung brengt namens Toneelgroep Oostpool het boek De Bananengeneratie van Pete Wu naar het theater. De Chinees-Indische restaurantcultuur is voor Nederlanders een vanzelfsprekendheid en deze staat sinds kort zelfs op de lijst met Nederlands immaterieel erfgoed. De Oost-Aziatische gemeenschap is echter voor de meeste andere landgenoten volslagen onbekend.

De Bananengeneratie is een mozaïekvertelling die aan de hand van verhalen van verschillende personages een portret vormt van deze bijzondere gemeenschap. Een gemeenschap die in deze voorstelling eindelijk een gezicht krijgt.

In De Bananengeneratie schetst theatermaker Char Li Chung een even vermakelijk als urgent portret van Aziatische Nederlanders en de vooroordelen waar zij ook in 2022 nog mee geconfronteerd worden.

de Theaterkrant

In de media

"Chung geeft zijn acteurs alle ruimte te laten zien wat ze in huis hebben. En dat is veel.” - Trouw

"Een voorstelling die je na afloop meteen nog een keer wil ondergaan.” - de Theaterkrant

"Spelplezier en komisch talent van de spelers zijn aanstekelijk." - de Volkskrant

Credits

Regie Char Li Chung | Dramaturgie Madelon Kooijman | Muziek Char Li Chung | Spel Yuwi Le, Qiqi van Boheemen, Kok-Wha Lie, Keanu Visscher en Nhung Dam