Every Brilliant Thing

Het Nationale Theater | Erik Whien
wo 18 jan - wo 22 mrt
wo 18 jan 2023
-
wo 22 mrt 2023

Na een zegetocht over de wereld - waarbij het de harten stal van publiek en critici – komt Every Briljant Thing van Duncan Macmillan nu naar Nederland. Deze hartverwarmende solo wordt afwisselend gespeeld door Tamar van den Dop en Bram Suijker en brengt een liefdevolle ode aan het leven. 

1. IJs.
2. Watergevechten. 
3. Laat opblijven en dat je dan tv mag kijken. 
4. Het woord briljant.
5. Dingen met strepen. 
6. Achtbanen. 
7. Struikelende mensen.

Een kind van zeven begint te schrijven aan een lijst met alle dingen die het leven de moeite waard maken. Terwijl het kind opgroeit, groeit de lijst mee. De stem van Nina Simone. De geur van oude boeken. Dromen dat je vliegt. Als er een miljoen dingen op staan blijkt de lijst, die begon als steun voor een depressieve moeder, een reddingsboei voor het inmiddels volwassen kind. 
 
Every Brilliant Thing is een “hilarisch grappige” (The Guardian) voorstelling, waarbij je als publiek medeverteller wordt van een hartverwarmend en hoopvol verhaal dat met een ontwapende echtheid een licht schijnt op depressie. Een unieke collectieve theaterervaring met een swingende soundtrack van jazz en blues. Over hoever we willen gaan voor de mensen van wie we houden, een warm pleidooi voor compassie en een liefdevolle ode aan het leven.    
  


Twee versies van één verhaal

Duncan Macmillan (People, Places & Things) schreef dit stuk op zo’n manier dat het door elke acteur gespeeld kan worden, ongeacht gender(identiteit), leeftijd, etc. Hij daagt de spelers uit – bij Het Nationale Theater afwisselend Tamar van den Dop en Bram Suijker -– uit er een eigen draai aan te geven, met persoonlijke referenties en toevoegingen aan de lijst. Zo ontstaan twee verschillende versies van hetzelfde verhaal en maken de bijdragen van de medevertellers in de zaal elke avond uniek.  

Het Nationale Theater gelooft dat het theater dé plek is om verhalen te vertellen, het leven te laten zien in al haar facetten en je te verdiepen in ‘de ander’. Met de grootst mogelijke zorgvuldigheid creëren we daartoe een veilige omgeving, waarin het publiek én de onderwerpen die deze voorstelling aansnijdt liefdevol en met respect worden benaderd. Every Brilliant Thing is een avond die je met elkaar beleeft, in een setting die voelt als een knusse huiskamer en waarbij meedoen geen must is, maar een mogelijkheid.

 

Toegankelijk voor blinden en slechtzienden

De voorstelling op dinsdag 31 januari en zaterdag 11 maart maken we toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Voorafgaand aan de voorstelling is er een 'meet en feel' en tijdens de voorstelling verzorgt een blindentolk audiodescriptie. Wil je gebruikmaken van deze faciliteiten? Reserveer dan via de betreffende link in het overzicht met de speeldata.

Wil je meer weten over onze toegankelijke voorstellingen? Kijk op www.hnt.nl/onbeperkt.

Bram Suijker won in 2022 de Louis d'or voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn rol in Trojan Wars van Het Nationale Theater.

De mooiste monoloog van het jaar […] een theatrale spijkerbom van menselijke veerkracht, liefde en troost.

NRC Handelsblad

Meer achtergrond in de HNTpodcast

Rondom Every Brilliant Thing maakte Het Nationale Theater twee podcasts. Luister naar een gesprek met schrijver Duncan Macmillan of hoor hoe Tamar van den Dop en Bram Suijker van deze vertelling hun eigen verhaal maakten. In het gesprek dat programmamaker Laura van Zuijlen had met schrijver Duncan Macmillan gaan zij in op het belang en de behoefte om onderwerpen als depressie en verslaving zelfdoding met mededogen en humor zichtbaar en invoelbaar te maken.
 
“Depressie is iets dat zo veel voorkomt. Je hebt het óf zelf ervaren, óf je kent meerdere mensen in je omgeving die er mee kampen. En toch rust er een taboe op. Ik denk dat een van de manieren waarop de maatschappij zou moeten omgaan met depressie, is het onderwerp te normaliseren. Het stigma moet er af. We moeten er over praten.” - Duncan Macmillan in de HNTpodcast 

Lees meer over de podcasts

Every Brilliant Song

Ook maakten we de Spotify-speellijst Every Brilliant Song, vol briljante liedjes die troost geven – vergeet niet je eigen song aan de lijst toe te voegen! 

Lees meer en voeg je song toe

De cast

Credits

tekst Duncan Macmillan
regie Erik Whien

spel Tamar van den Dop of Bram Suijker

vertaling Sanne Parlevliet
bewerking Casper Vandeputte 
dramaturgie Willemijn Barelds
kostuumadvies Lotte Goos