Marie Cécile Thijs

Schuld

Toneelgroep Maastricht
wo 23 nov - 20:15
wo 23 nov 2022
20:15
  • wo 23 nov 2022
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1
    Geweest

Schuld vertelt het verhaal van een Jezidische vrouw die na haar ontsnapping van IS in Nederland een nieuw leven heeft opgebouwd, maar plots wordt geconfronteerd met haar verleden. In deze mix van waargebeurde verhalen, livemuziek en verbeeldingskracht, neemt het kleurrijke ensemble de kijker mee in een verstikkende en confronterende vertelling over oorlog, vrijheid en wat schuld betekent in een wereld die geen schuld bekent. 

In de Nederlandse kunst kennen we het narratief van de daders vrij goed. We zijn gefocust op Nederlandse IS-strijders die naar Syrië afreizen en willen hen begrijpen, weten hoe iemand tot zoiets in staat is. Dat narratief heeft meer dan genoeg ruimte gehad. Schuld legt de focus op de slachtoffers. De Jezidi’s zijn een vaak vergeten volk uit het Midden-Oosten die al sinds 2014 de grootste slachtoffers zijn van IS en waarvan grote getalen ook hier in Nederland wonen. Hun verhaal is nooit verteld. 

Geïnspireerd op de boeken ‘Het vergeten volk’ en ‘Ik zal de laatste zijn’ en door het legendarische stuk Branden van Wajdi Mouawad, vertelt dit stuk het op waarheid gebaseerde verhaal van Aryen; een Jezidische vrouw die na haar ontsnapping van IS hier in Nederland een nieuw leven heeft opgebouwd. Maar dan maakt een absurde ontmoeting met haar verkrachter in de Albert Heijn alles los en dwingt haar tot handelen. Hoe loopt zo iemand hier gewoon vrij rond? Wanneer niemand haar gelooft is ze genoodzaakt het lot in eigen handen te nemen. Is wraak hier gerechtvaardigd om geweld te stoppen? Of stopt het geweld bij jezelf?

In een vurige tekst van Timen Jan Veenstra en met de spannende live muziek van multitalent Sam Gysel debuteert Jouman Fattal als regisseur bij Toneelgroep Maastricht.

Bekijk hier de trailer.

In de media

’Met ingehouden adem op het puntje van je stoel (...) Uitmuntende live muziek van Sam Gysel’ - ★★★★ De Limburger

Credits

Met Evrim Akyigit, Gonca Karasu, Anne-Chris Schulting en Ebony Wilson | Tekst Timen Jan Veenstra | Regie Jouman Fattal | Muziek Sam Gysel | Producent Toneelgroep Maastricht