Poetic Licence

Universum van de Waanzin | Michael Bloos
di 29 nov - 20:15
di 29 nov 2022
20:15
  • di 29 nov 2022
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    geannuleerd

In POETIC LICENCE laten artistiek leider en regisseur Michaël Bloos en tekstschrijver Frank Siera zich inspireren door het leven van de Briste schrijver Joe Orton. Een voorstelling van een acteur en een toneelschrijver over acteurs en toneelschrijvers.

Over POETIC LICENCE

De Britse toneel- en romanschrijver Joe Kingsley Orton brak in de jaren ’60 door met zijn taboedoorbrekende en zwarte komedies. De gedurfde onderwerpen en spitsvondige en onnavolgbare schrijfstijl leverde meer dan eens ophef op en zijn eigen leven was minstens zo roemrucht. Samen met partner Kenneth Halliwell haalt hij de ene na de andere practical joke uit. Zo verzinnen ze recensente Edna Welthorpe die met ingezonden brieven en recensies de controverse rondom Joe’s eigen stukken flink opklopt. Hun prank waarbij ze de boekomslagen in bibliotheken bekladden leverde ze een half jaar cel op.     

Joe en Ken, twee homoseksuele theatermakers, leefden in een tijd waarin homoseksualiteit strafbaar was en werd beschouwd als psychische stoornis; een bewijs dat wat wij als ‘gek’ zien onderhevig is aan tijdgeest, cultuur en persoonlijk wereldbeeld.
 
Aan het einde van hun leven, in wat vermoedelijk een psychose was, slaat Kenneth met een hamer het leven uit Joe en legde daarna de hand aan zichzelf. Verloor Ken het verschil tussen theater en werkelijkheid uit het oog? Dacht hij dat ze als personages in een toneelstuk leefden en moesten ze daaruit ontsnappen door uit het ‘theatrale’ leven te stappen, de ‘echte wereld’ in? Moest hij als redacteur van de teksten van Orton, nu de toneeltekst waar hij in dacht te leven, rigoureus redigeren?
 
In POETIC LICENCE laten artistiek leider en regisseur Michaël Bloos en tekstschrijver Frank
Siera zich inspireren door het leven van Orton. Een voorstelling van een acteur en een toneelschrijver over acteurs en toneelschrijvers.

In de media

Theaterkrant
"In de geweldige tekst van Frank Siera wordt er een duister spel gespeeld met fictie en realiteit."

"Het spel van Eva Meijering is adembenemend: ze zet Edna neer als een duveltje uit een doosje, een soort kruising tussen Harley Quinn en Brigitte Kaandorp"

Volkskrant
“Theater als denkoefening én spiegelpaleis.”

Over Universum van de Waanzin

Op 7 december 2017 worden kunstenaar Michaël Bloos en zijn zus gebeld door het ministerie van buitenlandse zaken: “Jullie vader is alles, inclusief zichzelf, kwijtgeraakt in de straten van Istanbul, waar hij nu is weten we niet.” De zoektocht van broer en zus door de oude stad op de grens van Oost en West, betekent voor Bloos niet alleen een startpunt van een fysieke zoektocht. Ook vormt de reis naar zijn psychotische vader het startsein van een zoektocht naar zijn eigen verhouding tot waanzin en angst om gek te worden.

In een meerjarig project onderzoekt regisseur en kunstenaar Michaël Bloos de zin van de waan en de grens van de werkelijkheid. Dit doet hij samen met zijn zus - cultuursocioloog en producent - Amber Bloos, andere kunstenaars en experts en partners uit de wetenschap en het maatschappelijk domein (o.a. GGZ). Zo bouwt hij met theater, film, audio, installatie en live researchavonden zijn ‘Universum van de Waanzin’. 

De eerste voorstelling uit de Universum-reeks Istanbul: Bericht van de andere kant kreeg 4 sterren in Volkskrant, NRC en Trouw. 

Credits

Artistieke leiding en regie: Michaël Bloos | Tekst: Frank Siera | Spel: Eva Meijering, Dylan Devonald Smith, Steven Ivo | Muziek: Niels Vermeulen | Decor: Ruben Wijnstock | Kostuum: Dymph Boss | Dramaturgie: Lowie van Oers | Artistieke coördinatie en creatieve productie: Amber Bloos | Marketing & PR: Els Schipper & Brecht van der Meulen | Naam illustrator: Anne Ceasar | Een project van Michaël Bloos en Stichting Nieuwe Helden met steun van Het Fonds Podium Kunsten, het Lira Fonds en Socialrun