Kroon

Het Zuidelijk Toneel | Gillis Biesheuvel
do 6 okt - vr 7 okt
do 6 okt 2022
-
vr 7 okt 2022

Geïnspireerd door het bijzondere parcours van Marco Kroon die ‘als een Icarus ten hemel steeg en zijn vleugels brandde aan de dagdagelijkse werkelijkheid’, denkt maker en acteur Gillis Biesheuvel na over de positie van het Nederlandse leger. In tijden van vrede zijn onze strijdkrachten overbodig, bij dreiging moeten ze harder toeslaan.

Schrijver Dana Linssen en Gillis hebben Marco Kroon en vele anderen bij defensie geïnterviewd om zo ons burgers inzicht te geven in de complexe en gesloten wereld van defensie, waar overtuiging, eer en landsbelang strijden met het leven van alledag.   

Kroon laat een militair zien die zijn sporen heeft verdiend en zijn vergissingen heeft gemaakt en nu een dochter heeft die door haar pijlsnelle carrière bij defensie aan de vooravond staat van iets groots. Op de achtergrond is Europa weer betrokken geraakt bij een oorlog.

Kroon is een verhaal over de kracht van de jonge ambitie tegenover de terughoudende ervaring, over inzicht en pijn, passie en blind vertrouwen. Een wereld van rangen en standen, materieeltekort en materiaalmoeheid, opzoek naar een nieuwe toekomst.  De voorstelling maakt de complexiteit van de verantwoordelijkheid over de geweldsmonopolie inzichtelijk in een wereld met zoveel tegenstrijdige belangen.

In de media

VOLKSKRANT interview met Gillis Biesheuvel
‘Hij was de perfecte militair, maar eenmaal thuis lukt het allemaal net niet.’

TROUW ★★★
‘Mooi is hoe Biesheuvel, lichtelijk nerveus, de botsing tussen beladen verleden en alledaags heden uitspeelt via de muziek.’

 

Over Gillis Biesheuvel 

Gillis Biesheuvel (Amsterdam, 1972) is een Nederlands acteur en theatermaker. Werkzaam in toneelproducties, films en televisieseries. Van 1998 tot 2018 maakte hij deel uit van toneelgezelschap Dood Paard waarmee hij ruim 60 voorstellingen maakte. In 1997 won hij een Gouden Kalf en in 2010 was hij genomineerd voor de Arlecchino. Sinds 2018 werkt hij regelmatig samen met Sarah Moeremans en Joachim Robbrecht.

Over Het Zuidelijk Toneel

Bij Het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken.

Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn.

Piet Menu staat als curator en initiator aan het hoofd. Samen met co-artistiek leider & regisseur Sarah Moeremans en Ilrish Kensenhuis, hoofd educatie & publiekswerking en in samenwerking met de beste theatermakers vertellen ze de verhalen die de wereld nodig heeft. In tijden dat een wereld recht krabbelt door vindingrijkheid en creativiteit laat Het Zuidelijk Toneel zich zien met voorstellingen en innovatieve projecten.

Credits

Idee en Concept Gillis Biesheuvel | Regie Sarah Moeremans | Tekst en Research Dana Linssen | Spel Gillis Biesheuvel en Luca Bötzel | Lichtontwerp Wout Panis | Kostuums Ilse Vermeulen