Finding Willard

Het Zuidelijk Toneel | Tom Struyf
wo 14 dec - 20:15
wo 14 dec 2022
20:15
  • wo 14 dec 2022
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

Welke plek geven we mensen die afwijken van de norm in onze samenleving? Wat betekent het om voor elkaar te zorgen in veranderende tijden? In dit filmische reisverhaal toont Tom Struyf zijn persoonlijke zoektocht naar onze omgang met mensen die uit de boot vallen. Een verhaal over opbouw en verval, over zorg en gemeenschap.

Winter 2018. Op reis in de VS komt theatermaker Tom Struyf bij toeval aan in een klein dorpje. Willard ligt op de oevers van een uitgestrekt meer, in de schaduw van de ruïnes van een voormalige psychiatrische instelling. Gefascineerd door het landschap, een piepkleine kerkgemeenschap en de verhalen van de mensen die er wonen ontdekt Tom al snel een link met een psychiatrisch ziekenhuis in Geel, thuis in België. Een toevallige kennismaking met een bijzondere plek mondt uit in een meeslepende trip waarbij Toms persoonlijke leven innig met Willard verweven raakt.

Tussen 2018 en nu maakten Tom en zijn team een achttal reizen waarin ze de mensen en het landschap van Willard op de voet volgden. Het resultaat wordt een multimediale, filmische voorstelling waarin Tom zijn fascinatie voor een plek en een aantal mensen in verband brengt met een persoonlijke gebeurtenis, en op die manier een nieuw verhaal construeert.

Over Tom Struyf

Tom Struyf (1983) is theatermaker, schrijver en landschapsontwerper. In zijn theaterwerk maakt hij het publiek deel van een persoonlijke, integere zoektocht. Terugkerende fascinaties zijn de vermenging van feit en fictie in de wereld om ons heen, hoe we ons verhouden tot verleden en toekomst, en de invloed van maatschappelijke veranderingen op het persoonlijke leven van mensen en gemeenschappen. De voorstellingen van Tom zijn vertellingen met een multidisciplinair karakter. Ze bevinden zich op het snijpunt van theater, documentaire en lecture performance, en flirten met genres als de detective, de coming of age en de roadmovie.

Tom studeerde als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht en als landschapsontwerper bij Van Hall Larenstein in Velp (NL). De afgelopen jaren maakte en speelde hij de voorstellingen De Tatiana Aarons Experience (2010), Vergeetstuk (2012), Another great year for fishing (2014) en Dier (2020), en creëerde hij samen met Berlin Remember the Dragons (2017).

Over Het Zuidelijk Toneel

Bij Het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken.

Als cartograaf van de eigen tijd, ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn.

Piet Menu staat als curator en initiator aan het hoofd. Samen met co-artistiek leider & regisseur Sarah Moeremans en Ilrish Kensenhuis, hoofd educatie & publiekswerking en in samenwerking met de beste theatermakers vertellen zij de verhalen die de wereld nodig heeft. In tijden dat een wereld recht krabbelt door vindingrijkheid en creativiteit laat Het Zuidelijk Toneel zich zien met voorstellingen en innovatieve projecten.

Credits

concept, tekst en spel Tom Struyf | co-creatie Fien Leysen & Willem De Maeseneer | muziek Bert Hornikx | camera & montage Fien Leysen & Geert De Vleesschauwer | vormgeving en installatie Manu Siebens & Ina Peeters | technische supervisie Geert De Vleesschauwer | coproductie Het Zuidelijk Toneel & Tom Struyf