De man die elke dag de krant van gister krijgt en er nu genoeg van heeft!

de Theatertroep
wo 23 nov - do 24 nov
wo 23 nov 2022
-
do 24 nov 2022

Onder het motto ‘drempel omlaag, lat omhoog’ trekt de Theatergroep door het land, als blijspelspelers op een kar. Gewapend met hun repertoire van gloednieuwe zelfgeschreven teksten, sketches en eeuwenoude acts, halen ze genadeloos de actualiteit door de mangel.

De man die elke dag de krant van gister krijgt en er nu genoeg van heeft! is een geëngageerde en swingende Brechtiaanse parabel vol humor en moraal, meezingers en achtervolgingen, showballet en urgente thema’s. Hoe beter opkomend populisme, de rol van de media en de verantwoordelijkheid van het individu aan de kaak te stellen dan middels een laagdrempelige actiemusical vol antihelden, liedjes en explosies? In deze tijden, die bulken van fake news, fact checken en burgers en politici die feiten verwerpen als “ook maar een mening”, is het geen overbodige luxe om je zo nu en dan af te vragen: “Wat is waar?”.

De voorstelling werpt een kritische blik op de rol die media spelen binnen het publieke debat en de samenleving als geheel. Welke invloed hebben zij op de groei van de macht van populisten? Het lijkt er niet meer toe te doen of iets op een feit of een mening gestoeld is. De vraag wat echt en wat nep nieuws is, wordt steeds relevanter. Deze actiemusical is een satirische vertelling die deze problematiek op geestige en absurdistische wijze aan de kaak stelt, en het publiek zingend, dansend én de wereld verbeterend de zaal uitstuurt.

In de media

"Hilariteit alom... een knotsgekke satire" - ★★★★ de Volkskrant 

"De actiemusical is met z’n kritische noot, humor en bevlogen spelers een stuk dat nog lang een glimlach op je gezicht tovert." - ★★★★ Scènes.nu

"Wat een theaterfeestje... geweldig getimed, hilarisch onderkoeld en ogenschijnlijk moeiteloos" - Theaterkrant

Over de Theatergroep

De Theatertroep is een collectief van toneelspelers dat zich de afgelopen jaren heeft toegespitst op het herintroduceren en heruitvinden van de Vaudeville-theatervorm. Vaudeville komt van voix de ville in de betekenis van: 'stem van het volk'. Het is sinds oudsher een doorlopend programma van korte actuele voorstellingen dat verschillende kunstdiscipline’s integreert. De naam vat samen wat de Theatertroep wil: een kunstbeleving aanbieden die voor iedereen toegankelijk is en die verder reikt dan een specifieke voorstelling, dan een boodschap of moraal, dan zuiver technisch vernuft.
We maken grenzeloos toneel, naar het voorbeeld van Shakespeare’s Globe-theater. Toneel voor alle lagen van de samenleving, wars van elke scheiding tussen klassiek en modern toneel, tussen volksvermaak en intellectualiteit, tussen komedie en tragedie.

Credits

Van en met Rosa Asbreuk, Roos Bottinga, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Nicoline Raatgever | Regie Eva M.C. Zanen | Tekst Matthijs Bockting en Eva M.C. Zanen | Dramaturgie stage Lotte Melkert | Vormgeving Sjaan Hofstede | Muziek Joeri de Graaf/Nineyard Audio | Educatie Merijn van Beusekom