PRYOR

George & Eran Producties
do 22 sep - 20:15
do 22 sep 2022
20:15
  • do 22 sep 2022
    20:15
    try-out
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

PRYOR is een stand-up theatervoorstelling met livemuziek over comedylegende Richard Pryor. De voorstelling neemt je mee in zijn bewogen leven, waarin verslaving en racisme een grote rol speelden. Pryor deelde die ervaringen openhartig met zijn publiek en werd daardoor een vernieuwer in de comedy wereld. Hij was een grote inspiratie voor comedians als Chris Rock, Eddy Murphy en Dave Chapelle. Met Adam Kissequel als Richard Pryor. 

In de jaren 70 gaf Richard Pryor een stem aan een grote groep Afro-Amerikanen die op dat moment nog nauwelijks een stem had. Als eerste bracht hij de wereld en de taal van de straat op het toneel. Hoewel hij was opgegroeid in een bordeel in een kansarm gezin op een kansarme plek, was hij als stand-up comedian zo goed dat de gevestigde orde niet om hem heen kon.

Onverbloemd sprak Pryor op het podium over wat hem in zijn leven overkwam, van zijn trauma’s, uitspattingen en verslavingen tot het racisme waar hij als zwarte burger mee te maken kreeg. De manier waarop hij met zijn persoonlijke pijn omging in zijn werk zonder zich ook maar iets aan te trekken van de geldende normen en codes, maakte hem tot een vernieuwer in de comedy-wereld. Iemand waaraan de huidige generatie comedians zoals Chris Rock, Eddy Murphy, Louis CK en Dave Chapelle schatplichtig zijn.

Meer over de voorstelling

De livemuziek in de voorstelling wordt verzorgd door trompettist Michael Varekamp die samen met drie bandleden muziek van Miles Davis op het toneel brengt. De voorstelling wordt geproduceerd door George & Eran Producties in coproductie met de Veenfabriek en in samenwerking met DeLaMar.

Over George & Eran Producties

George & Eran Producties is een theatergezelschap waarvan de Syrische Nederlander George Elias Tobal en Joodse Hollander Eran Ben-Michaël het hart vormen en waar altijd nieuwe zelfgeschreven stukken gemaakt worden. Stukken die onontkoombare, persoonlijke en maatschappelijke verhalen vertellen vanuit een wereldwijze blik en met een universele zeggingskracht. Zij geven met hun voorstellingen een menselijk gezicht aan grote thema’s die zich binnen en buiten de grenzen van
ons kleine kikkerlandje, onze stad of buurt afspelen en proberen zo grip te krijgen op brandende en soms abstracte kwesties en gebeurtenissen.

Credits

regie Eran Ben-Michaël | tekst Joeri Vos | dramaturgie George Tobal en Romana Vrede | research The Black Archives | stand-up comedy advies Theo Maassen | spel Adam Kissequel (als Richard Pryor), verder o.a. Gustav Borreman, Joy Wielkens en Leandro Ceder (overige acteurs worden later bekend gemaakt) | muziek o.l.v. Michael Varekamp | scenografie Yaron Abulafia | kostuums Dymph Boss