Bart Grietens

Het Onbenoembare

Jasper van der Pijl
wo 18 mei - vr 4 nov
wo 18 mei 2022
-
vr 4 nov 2022

Het Onbenoembare, dat zijn première had op het Amsterdam Fringe Festival, is een talig toneelstuk over onbeschrijfelijke monsters, de angst voor het onbekende en de zoektocht naar waarheid.

 

Met de muffe fratsen van een verlaten spookattractie voert deze existentiële horror-detective je mee langs een eeuwenoud mysterie omtrent de geboorte van een monsterlijk kind in het Massachusetts van de late 17de eeuw. Wat als het verlangen naar kennis juist een voedingsbodem wordt voor angst?

Als Cotton Mather – een Puriteinse heksenjager– op een stormachtige nacht een vreemd, pas geboren kind (is het een kind?) onder z’n neus krijgt weet hij niet wat hem overkomt. In de eeuwen die volgen, proberen allerlei figuren het bestaan van dit mysterieuze 'kind’ te ontrafelen. Een 18de eeuwse rechter, die z’n tijd ver vooruit is, een broodnuchtere schrijver uit 1922 – ze komen oog in oog te staan met iets dat ze wel willen, maar niet kunnen begrijpen. Hét wapen tegen angst lijkt steeds net buiten bereik te liggen: de waarheid.

Het Onbenoembare is geïnspireerd op The Unnamable – een kort horrorverhaal uit 1923, geschreven door H.P. Lovecraft. In de personages zijn allerlei mensen uit de hedendaagse maatschappij te herkennen. De complotdenker, de big tech-analist, de wetenschapper: allemaal zoeken ze naar kennis, naar de waarheid. Maar is het zinvol om de waarheid na te jagen, als dit ten koste gaat van de ander? Wat als het verlangen naar kennis juist een voedingsbodem wordt voor angst? Na afloop van de voorstelling word je uitgenodigd om hierover in gesprek te gaan met de makers.

Over de makers

Onder de vlag van Stichting De Nutteloze Arbeider van de Onderwereld maakt acteur-theatermaker Jasper van der Pijl theatervoorstellingen.

In het theater van De Nutteloze Arbeider staat het menselijk verlangen naar een narratief centraal. De Nutteloze probeert met haar voorstellingen steeds weer een groots, gulzig, schrokkerig verhaal op te zetten waar iedereen in wil verdwijnen – een narratief waar ieder publiekslid zich gewillig door laat verslinden. In die poging blijft altijd een bewustzijn over het feit dat dit gulzige narratief, met het uiteindelijke vallen van het doek, gedoemd is een hongerige dood te sterven.

Credits

Concept, tekst en spel Jasper van der Pijl | Spel Piet Kooij | Muziek en dramaturgie Simon Boer | Eindregie Jan-Paul Buijs | Beeldvoering Merijn van Moll | PR Leonie Modderkolk | Fondsenwerving Rosalie van Oorschot | Productie Jasper van der Pijl | Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Arnhem, Schakel025 Firestartfonds, Normafonds, Provincie Gelderland & Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland | Met dank aan Felix Ruiter, Bram Walter & Nina van Tongeren