Sanne Peper

The Nation

Het Nationale Theater | Eric de Vroedt
do 30 jun 17:30 en 17:30
do 30 jun 2022
17:30 en 17:30

Theaterthriller over een op hol geslagen samenleving

Wegens groot succes is de thriller The Nation terug in het theater. De zesdelige theatermarathon over een mysterieuze verdwijning is geschreven als een Netflix-serie op toneel: actueel, geestig en vol zenuwslopende cliffhangers.

Het verhaal

Zomer 2018, Den Haag. Terwijl de eerste paal wordt geslagen voor een nieuwe, hypermoderne stadswijk, wordt de elfjarige Ismaël in de Schilderswijk opgepakt wegens vandalisme. Maar dan gebeurt er iets vreemds: direct na zijn vrijlating verdwijnt hij spoorloos. Waarom is Ismaëls verblijf op het politiebureau niet geregistreerd? Weet zijn radicaliserende broer meer over zijn huidige verblijfplaats? Of zijn moeder, die een omstreden wijnbar voor moslima’s in de wijk wil openen? En wat is de rol van zijn pleegouders, met hun uitstekende contacten in de Haagse politiek? 

Vijf jaar later nog steeds brandend actueel

Huichelende politici, zorgwekkende privacykwesties en louche bouwprojecten: hoewel The Nation alweer vijf jaar geleden in première ging, is het verhaal nog steeds actueel. Eric de Vroedt: “Maatschappelijke polarisatie, onverkwikkelijke manipulaties en politieke onmacht lijken alleen maar te zijn toegenomen. Racisme, radicalisering, fake news en kompromat beheersen meer dan ooit de nieuwsstroom. The Nation toont hoe een samenleving kapotgaat als iedereen zich vastbijt in de eigen ideologische stelling of verstijfde identiteit. En probeert tegelijkertijd een blik te werpen op de mensen áchter deze vastgeroeste beelden, hun dromen, verlangens en angsten. In The Nation staat niet alleen een kinderleven op het spel, maar onze gezamenlijke toekomst.”

Eet je mee tijdens de voorstelling?
Den Haag
The Nation begint om 17:30 uur en duurt tot 22:30 uur. Tijdens de voorstellingen in Den Haag bieden we In de twee pauzes een maaltijd aan. In de eerste pauze is dat een maaltijdvullende couscous salade met gegrilde groenten, tuinkruiden, feta en rucola. In de tweede pauze krijg je een brownie met karamelsaus en slagroom. Nadat je je kaartje voor de voorstelling in je winkelmandje hebt geplaatst, kun je voor € 15 de maaltijd toevoegen.

Holland Festival
Bij de voorstellingen op het Holland Festival in Amsterdam worden in de pauzes enkele snacks aangeboden, zoals een hummusbowl en porties kaas en ossenworst. Meer info hierover kun je hier vinden.

Bekijk De wereld volgens John

Na het succes van The Nation kwam regisseur Eric de Vroedt met de spin-off: De wereld volgens John. Het (im)populaire personage John Landschot uit The Nation speelt de hoofdrol in deze voorstelling. I…

Bestel de toneeltekst van The Nation

Regisseur Eric de Vroedt schreef zelf de tekst voor de marathonvoorstelling The Nation. In 2018 won hij hiervoor de Toneelschrijfprijs. Wil je het script graag lezen? Bestel dan voor € 20 de bundel me…

In de media

★★★★★ TROUW
'Houdt u van toneel? Ga dan naar The Nation. Houdt u niet van toneel? Ga dan naar The Nation.'

★★★★★ NRC
'Adembenemende ervaring.'

★★★★★ THEATERKRANT
'Spannend, relevant en verslavend.'

The Nation Tour door de Schilderwijk - Experience

The Nation speelt zich af in de Schilderswijk. Ken je de Schilderswijk nog niet zo goed? Of wil je de wijk juist eens van een hele andere kant zien? Loop dan mee met The Nation Tour door de Schilderswijk. Een gids neemt je mee langs verschillende plekken die een rol spelen in de voorstelling. Op deze manier maak je kennis met een van de meest veelzijdige wijken van Nederland. De wandeling is inclusief een klein hapje onderweg. Daarnaast is het leuk om te starten met een lunch.

Lees meer over de wandeling

Bekroond met de Toneelschrijfprijs

Voor The Nation heeft Eric de Vroedt in 2018 de Toneelschrijfprijs gewonnen. Uit het juryrapport: “De manier waarop Eric de Vroedt in The Nation maatschappelijke breuklijnen, politiek discours, flitsende nieuwsberichten, religieuze dogma’s en persoonlijke angsten als grondstof voor een vijf uur durend stuk gebruikt, is indrukwekkend. Alles waar je in de pers over leest, zit in deze caleidoscopische tekst verwerkt.”

Bekende en nieuwe gezichten

Een groot aantal acteurs uit de cast van 2017 speelt dit jaar weer mee: Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Mark Rietman, Vanja Rukavina, Pieter van der Sman en Romana Vrede. Maar er zijn ook nieuwe gezichten te zien: Alexander Elmecky en Fjodor Jozefzoon (Edward II).

Podcast De Groene Amsterdammer

De Groene Amsterdammer maakte een podcastaflevering over The Nation. Groene-redacteur Joost de Vries gaat in gesprek met schrijver en regisseur Eric de Vroedt over ‘The Great Dutch Novel’.

Lees meer en beluister

De cast

Credits

concept, tekst en regie Eric de Vroedt

cast Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Alexander Elmecky, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Fjodor Jozefzoon, Mark Rietman, Vanja Rukavina, Whitney Sawyer, Pieter van der Sman, Romana Vrede en Saman Amini (video)

Ismaël Ahmedovic wordt afwisselend gespeeld door Benjamin dos Reis Monteiro, Shane Blue en Víctor van der Meij

vlogteksten Joeri Vos / Saman Amini
kindregie & regieassistentie Chyramain van Kempen
dramaturgie Willemijn Barelds, Remco van Rijn
decorontwerp Maze de Boer
kostuumontwerp Lotte Goos
lichtontwerp & video Bernie van Velzen
muziek & compositie Remco de Jong & Florentijn Boddendijk
educatie Lejo de Hingh, Dimphna van Kempen

decoratelier Ruud Brouwer (hoofd), Ronald van Rijn, Arjen Schoneveld, Krijn Peters, Peter Visscher, Lois de Rooy, Maite Kragl
kostuumatelier Iris Elströdt (hoofd), Amanda van Marion, Stef Krull, Marijne Addink, Judith van der Werf, Lieke den Bakker (stage)
kleders Peter van der Meer, Emma Moerbeek
kap & grime Cynthia van der Linden (advies), Bärbel Scheid, Britt Voorhuis

scènefotografie: Sanne Peper