Sjoerd Derine

Scala & Limited

Krisztina de Châtel
za 12 nov - 20:15
za 12 nov 2022
20:15
  • za 12 nov 2022
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1
    Geweest

In het tweeluik Scala & Limited geeft choreograaf Krisztina de Châtel uitdrukking aan gevangenschap: in Scala zoeken vijf vrouwen houvast op een ronddraaiende wenteltrap; in Limited zoekt een mannelijke danser zijn bewegingsmogelijkheden, opgesloten in een glazen buis. 

Krisztina de Châtel wil met het avondvullende programma van de twee choreografieën een hedendaags levensgevoel uitdrukken dat in haar ogen steeds dominanter wordt. De restricties van de afgelopen anderhalf jaar maakten de eeuwige strijd van de mens met zijn beperkingen - een terugkerend thema in de choreografieën van De Châtel - ineens heel actueel en concreet. Maar de gebeurtenissen rond Covid-19 versterkten een nog veel grotere, actuele maatschappelijke problematiek: het gevoel existentieel gevangen te zitten, als man, als vrouw, als witte, als zwarte, als mens. Het borrelt overal op als gevolg van wereldwijde bedreigingen door polarisatie, terreur en klimaat, en als gevolg van een gebrek aan perspectief en groeimogelijkheden, fysiek en spiritueel. De speelruimte van de mens, in tijd en ruimte, lijkt steeds kleiner. 

"De intensiteit van de menselijke beweging en de variaties worden niet per definitie rijker wanneer er meer ruimte voor de mens beschikbaar is. De meest beperkte ruimte kan juist de meest essentiële intensiteit genereren."

Krisztina de Châtel

Over Krisztina de Châtel 

De van oorsprong Hongaarse choreograaf Krisztina de Châtel heeft meer dan zeventig choreografieën en drie dansfilms gemaakt. De Châtel weet telkens opnieuw te boeien met haar unieke, energieke dans vol wiskundige bewegingen. De succesvolle reprises van Thron (2017/18) en (Im)Pulse (2019) en het enthousiast ontvangen tweeluik Feminale (2021) laten zien hoe haar voorstellingen telkens weerklank vinden bij een nieuwe generatie kijkers. Haar voorstellingen draaien rond contrasten en confrontaties: kwetsbare menselijke lichamen staan tegenover natuurelementen als wind, aarde en water, of de imposante ruimte van een kerkgebouw of machineloods. In het lichaam zelf woedt ook een strijd: tussen passie en beheersing, tussen individuele vrijheid en de anonimiteit en geborgenheid van het collectief.

Credits

Choreografie Krisztina de Châtel | Compositie J.S. Bach, Han Otten | Dansers Scala Marina Bilterijst, Alina Fejzo, Alice Gioria, Martina Orlandi, Federica Panariello | Danser Limited Ivan Montis | Licht Bernie van Velzen