War of the Beasts and the Animals

Zuidpool
do 26 mei - 20:15
do 26 mei 2022
20:15
  • do 26 mei 2022
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

Topactrices Evgenia Brendes, Sofie Decleir, Taeke Nicolaï, Scarlet Tummers en Anne-Laure Vandeputte staan in deze muzikale performance vol poëzie, samples en slam zij aan zij met sample artist Kris Strybos. Samen geven ze stem aan drie gedichten van Maria Stepanova, één van de meest kritische en gelauwerde Russische auteurs van het moment. Een al te actuele auditieve trip. 

Engels en Russisch gesproken, met Nederlandse boventi­te­ling.

In het werk van Maria Stepanova betekent oorlog een strijd om taal, meer nog dan een strijd om macht en grond. De inzet van die strijd is het bezit en de controle van taal; en dus van het collectieve bewustzijn van een gemeenschap die die taal deelt. Stepanova stelt vast dat haar taal, en daarmee haar sociale en culturele identiteit, haar ontnomen is door het efficiënt manipulatieve gebruik ervan als ideologische propaganda. Haar antwoord op die aanval en dat persoonlijk verlies is even verrassend als radicaal: ze minimaliseert de relevantie van haar eigen stem, legt een bom onder alles wat taal ooit verwezenlijkte en bouwt met de scherven die ze na de explosie aantreft een nieuwe gerecycleerde constructie en identiteit.

War of the Beasts and the Animals is vuurwerk, niet in de feestelijke, maar in de rauwe, destructieve zin van het woord. Gepaster kon Zuidpool niet uitpakken in deze tijden. Een spoken word performance die nazindert als een popconcert.

Pzazz

In de media

War of the Beasts and the Animalsis een explosief concert, maar ook een proeve van wat poëzie vandaag vermag. Poëzie is een kracht ‘onder de grond’, aldus het slotgedicht. Dit concert toont hoe vitaal die kracht is.” ★★★★ De Standaard 

"Tachtig minuten lang beklijvende poëzie op de scène brengen die urgent en actueel is: Zuidpool slaagt erin." Etcetera

"Een slampoetry-avond die tegelijk opzienbarend, meeslepend én soms lastig is." de Theaterkrant

Credits

met Evgenia Brendes, Sofie Decleir, Taeke Nicolaï, Kris Strybos, Scarlet Tummers en Anne-Laure Vandeputte | regie Jorgen Cassier en Koen van Kaam | tekst War of the Beast and the Animals van Maria Stepanova | Engelse vertaling Sasha Dugdale | sound Kris Strybos | kostuumontwerp Andrea Kränzlin | lichtontwerp en -techniek Helmut Van den Meersschaut | geluidstechniek Stijn Michielsen | productie Zuidpool