Dag in de Branding: 70 jaar Johan Wagenaar Stichting

New European Ensemble
za 2
december
  • za 2 dec
    17:00 - 18:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

 In december bestaat de Johan Wagenaar Stichting 70 jaar. In 1947 werd zij opgericht om de ontwikkeling van de nieuwe muziek in Den Haag te stimuleren. In haar lange geschiedenis is de nadruk komen te liggen op het scheppende werk van componisten, met een indrukwekkende lijst opdrachten als resultaat. Vandaag hoort u werk van prijswinnaars uit de rijke historie van de stichting, plus werken die ontstaan zijn in opdracht van de Johan Wagenaar Stichting.

 

De cast

Louis Andriessen (Johan Wagenaar oeuvreprijs 2008) - Shared memory (viool/hobo)
Johan Wagenaar - Fantasiestukken voor viool en piano op.2
Hendrik Andriessen (oeuvreprijs 1958) - Kwintet voor fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot (compositieprijs 1951)
Guus Janssen (oeuvreprijs 2012) - Sprezzatura voor basklarinet (gecomponeerd in opdracht van de Johan Wagenaar Stichting)
Tristan Keuris - Divertimento voor viool, blaaskwintet en piano (gecomponeerd in opdracht van de Johan Wagenaar Stichting)
Alexander Voormolen (oeuvreprijs 1960) - Pastorale voor hobo en piano
Cees van Zeeland - Off Course (wereldpremière)


Cees van Zeeland
Ook Cees van Zeeland, voormalig voorzitter van de Johan Wagenaar Stichting, is present met een nieuwe partituur. Van jongs af aan heeft Cees van Zeeland een voorkeur voor 'liedjes' - een genre dat tijdens zijn conservatoriumopleiding nauwelijks aan bod kwam, maar dat hij daarna weer oppakte. Ook zijn nieuwste compositie Off-Course begon als liedje. Hij schrijft erover: 'Ik schreef het voor een oud-leerling, de zangeres Na-Young Jeon, die een muziekvoorstelling wilde maken over heimwee. Ik had eerder voor haar een bewerking gemaakt van My Favorite Things uit The Sound of Music, dat zij zong op haar eindexamen. Zij deed toen ook een ander werk voor strijkkwartet en mijzelf op piano als begeleiding. Off-Course is gestart met deze bezetting, maar al snel veranderden haar plannen en vertrok zij voor langere tijd naar het buitenland.'