The HM Concert

PERMANENT DESTRUCTION
vr 10 jun - 21:00
vr 10 jun 2022
21:00
  • vr 10 jun 2022
    21:00
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

“Good evening Holland!” The HM Concert is back! PERMANENT DESTRUCTION toert in 2022 opnieuw door binnen- en buitenland met hun productie uit 2019. Theatermaker/performer Naomi Velissariou en sound producer Joost Maaskant zetten hun theatrale concertreeks voort, na deel 1 The SK Concert. Dit keer is het codewoord feministisch terrorisme. The HM Concert is geïnspireerd en gebaseerd op het oeuvre van de Duitse toneelschrijver Heiner Müller. PERMANENT DESTRUCTION werd door de pers geroemd om de gewaagde combinatie van bijtende lyrics, dansbare melodieën en beukende beats.

In The HM Concert gaat Naomi Velissariou de confrontatie aan met het compromisloze werk van de Duitse auteur en regisseur Heiner Müller. Velissariou geeft op radicale wijze uitdrukking aan wat voor haar de essentie is van Heiner Müllers werk, door het te ontleden en transformeren aan de hand van de thema’s vrouwenhaat, seksisme en feministisch extremisme. Een theatraal concert is voor haar de ultieme manier om dit voor het voetlicht te brengen.  
 
The HM Concert is het tweede deel van een post-dystopisch muziektheaterdrieluik dat af wil rekenen met taboes uit de huidige beeldcultuur. Sentimenten als liefdesverdriet en vrouwenhaat zijn in die cultuur te mijden thema’s, omdat ze niet sexy of Instagram-waardig zijn. Je kunt jezelf nu eenmaal niet profileren aan de hand van uitingen van pijn. Of wel? PERMANENT DESTRUCTION laat zien dat je je angst kan bezweren door hem te eren, dat alle zwaarte van je schouders glijdt als je danst op het ritme van je pijn. De muziek - variërend van techno tot trap, hardcore en punk - is een opzwepende verklanking van een duistere boodschap, of zoals de band zelf zegt ‘melodrama op speed’.   

In de media

"Een intens, schizofreen theaterconcert dat hoofd en lijf uiteenscheurt" -  ★★★★ De Morgen

“Radicaal, compromisloos, sinister en bizar. En bloedstollend goed” - ★★★★ De Volkskrant

Over Naomi Velissariou

Naomi Velissariou (1984, Bilzen) is theatermaker en gebruikt filosofische, wetenschappelijke en persoonlijke denkbeelden als grondslag voor voorstellingen met een rijke beeldtaal. Velissariou behaalde een mastergraad theater- en filmwetenschap aan de Universiteit Antwerpen en rondde in 2012 de acteursopleiding af aan de Toneelacademie Maastricht. Naast haar eigen werk als theatermaker, speelt Naomi ook als actrice in theater, film en televisieseries. Zo was ze onder meer te zien in The truth about Kate van Davy Pieters (2014), maakte ze haar filmdebuut in Out of love (2015) van Paloma Aguilera Valdebenito, haar televisiedebuut in Chausée d’amour (deMensen) en was ze te zien in Cobain, de nieuwe speelfilm van Nanouk Leopold, die tijdens de afgelopen editie van de Berlinale in première ging.

In 2014 won Naomi de TAZ KBC jongtheatermakersprijs voor haar voorstelling A Tragedy (simplified) en in 2017 ontving ze de Charlotte Köhler Prijs, een aanmoedigingsprijs voor jong talent van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Van 2012 tot 2017 werkte ze bij Frascati Producties. In die vijf jaar na haar afstuderen maakte ze zeven voorstellingen: Mr Jones (2012), Kwartet: Een powerballad (2012 i.s.m. Urland), A Tragedy (simplified) (2013), I SEE YOU (2014), Intervention (2015), Q&A (2016, i.s.m. Gillis Biesheuvel – Dood Paard) en Sontag (2017).

Over Joost Maaskant

Joost Maaskant (1984, Sneek), beter bekend als Maask, is beatboxer, stemkunstenaar, muzikant en sound producer. In zijn live performances gebruikt hij zijn eigen stem en een audio-loopsysteem waarbij hij verschillende sounds produceert, van jazz naar dubstep en van drum ’n bass naar ska. Hij is ook een theatrale showman en performer. De afgelopen twee jaar heeft Maask meer dan 400 shows gespeeld op bijna elk Nederlands festival en in het buitenland, zoals Duitsland, België, Polen en Schotland. Ook is hij performer in diverse voorstellingen, o.a. bij De Koninklijke Schouwburg Brussel en het Arsenaal Mechelen. Met choreograaf Charlotte Goesaert maakte hij als performer in februari van dit jaar de voorstelling Loophole. En vorig jaar ontwierp hij het geluid bij de voorstelling It’s my mouth I can say what I want to van Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool. 

Credits

Tekst Heiner Müller, Naomi Velissariou | Concept & regie Naomi Velissariou | Cast Gary Duimalot Gravenbeek, Joost Maaskant en Naomi Velissariou | Muziek Joost Maaskant | Visuals Jan Hoek (fotografie), Rik Laging (graphics & effects), Lukas Engelhardt (edit) | Lichtontwerp en videoprogrammering Bart van den Heuvel | Kostuums Bibi Trompetter | Choreografie Gary Duimalot Gravenbeek | Regieassistent & creative producer Floor Houwink ten Cate | Coach Thibaud Delpeut | Geluidstechnisch ontwerp Sander van der Werff | Light & video operator Thijs Kempers | Sound operator Femke Diemer, Dion Schuddemat | Technische productie Nik Tenten, Dion Schuddemat | Met dank aan Sophie Schwartz, Rens de Vries, Hester Beek, Joyce Clerkx, Frederique Olthuis, Ginny Griet, Duran Lantink, Bakenko Design, Nikki Vekemans, Thijs Jaeger, Marjan Boukes, Alana van den Berg, Merel Mons, Ruigoord, Automontagebedrijf De Zaag 
 
Permanent Destruction – The HM Concert  is een productie van Stichting Naomi Velissariou en Theater Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, Fonds Podiumkunsten, het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst), Likeminds, C-takt en SPRING Performing Arts Festival.