Works in Silence 

Dance On Ensemble | Holland Dance Festival
vr 18 feb - 20:30
vr 18 feb 2022
20:30
  • vr 18 feb 2022
    20:30
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

Works in Silence  biedt een unieke inkijk in het vroege werk en de artistieke ontwikkeling van een van de belangrijkste choreografen van de twintigste eeuw: de grand old lady van de Amerikaanse moderne dans Lucinda Childs. Ty Boomershine – langdurig als danser verbonden aan Childs’ gezelschap en sinds 2019 artistiek leider van het Duitse 40+-ensemble Dance On – wist haar te strikken voor dit bijzondere samenwerkingsproject.  

Immense invloed op generaties choreografen

De zes geselecteerde choreografieën uit het uitgebreide repertoire van Childs zijn zowel fascinerend vanwege hun zeldzaamheid als vanwege hun grote belang voor de internationale dans en immense invloed op generaties choreografen. De werken waren in de jaren 70 te zien in musea, kerken en in de openbare ruimte en de meeste zijn sindsdien nauwelijks of zelfs niet meer uitgevoerd. Childs elimineerde in deze choreografieën rekwisieten, objecten, het gesproken woord, symbolische beweging – alle kenmerken van het befaamde tijdperk van het Judson Dance Theater – en koos ervoor om zich in plaats daarvan puur te richten op de beweging van het lichaam door de ruimte. Vertrekkend vanuit wat voor haar de basis van beweging is – het lopen – en van lopen naar het veranderen van richting, naar huppelen, naar springen. Oftewel het, volgens haar visie, in dans illustreren van de evolutie van beweging.  

Kwetsbaarheid en menselijkheid

De werken geven uitdrukking aan kwetsbaarheid en menselijkheid, in stilte uitgevoerd door de uitzonderlijke dansers van het Dance On Ensemble die ieder met hun eigen rijke geschiedenis, achtergrond en kennis de grote waarde van ervaring illustreren. Childs: “Door het wegstrepen van alle kunstmatigheid en theatraliteit, wordt de schoonheid en waarheid van wijsheid geconfronteerd, gedeeld, en blootgelegd.” 

Terug naar de pure beweging van dansicoon Lucinda Childs

Works in Silence wordt niet begeleid door muziek, maar door het ritme van hoorbare stappen. De dansers moeten nauwkeurig naar elkaar luisteren om alles te laten werken. De manier waarop het kruisen en kriskras door elkaar heengaan hen van geluk vervult wordt overgebracht op het publiek. De tijd vliegt.

Taz.de