Afro Surinam Gnawa meeting (Kaseko)

Fra Fra Sound & Mehdi Nassouli
Gnawa Festival 2021
zo 30 jan - 19:30
zo 30 jan 2022
19:30
  • zo 30 jan 2022
    19:30
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

De Amsterdams-Surinaamse jazzgroep Fra Fra Sound heeft in de afgelopen 4 decennia over de hele wereld opgetreden. De band die werd opgericht in de Bijlmer, mengde van meet af aan, Afro-Surinaamse stijlen als Kaseko en Kawina met Afrikaanse ritmes en jazz.

Fra Fra Sound ontwikkelde zich in de loop der tijd, tot een internationaal gewaardeerde cross-over ensemble. Steeds meer aan Afrikaanse muziek verwante stijlen werden verkend, van jazz, soul en gospel tot Malinese en Marokkaanse muziek. Fra Fra Sound werkte o.a. samen met uiteenlopende internationale artiesten als Lester Bowie, David Murray, Toumani Diabaté, Basekou Kouyaté,               Majid Bekkas, Andy Narell en Courtney Pine.

In navolging van eerdere cross-over experimenten, gaat Fra Fra Sound opnieuw de samenwerking aan met de Gnawa groep van Mehdi Nassouli uit Marokko. Op het eerste gezicht lijkt het vergezocht. Wie combineert nu Afro-Caribisch Surinaamse muziek met Gnawa? Fra Fra Sound en de Marokkaanse gasten van Mehdi Nassouli, zijn zich bewust van de historische verwantschappen in hun beider muziek.

De overeenkomsten in de muziek van Fra Fra Sound en Mehdi Nassouli gaan terug tot het koninkrijk Ghana van de 12de eeuw (grofweg hedendaags Zuid-Mauretanië / Mali). De muziek van de Ghanawi’s (mensen van Ghana) reisde door de Sahara naar Marokko en werd daar ‘gnawa’.

Via Europese slavenschepen werd diezelfde muziek onvrijwillig meegenomen van West-Afrika naar de andere kant van de Atlantische oceaan, naar de Surinaamse kust.

Tijdens het concert gaan Fra Fra Sound en Mehdi Nassouli trio terug naar de muzikale oerbron Afrika, en laten ze horen hoe Afro-Caribische jazz, Gnawa en Desert-blues organisch met elkaar zijn verweven.

Mehdi Nassouli

Mehdi is de internationale Gnawa rockstar van dit moment. Hij wordt gezien als de toekomst van de gnawa, de hypnotiserende traditionele stijl die een opleving maakt onder jonge musici uit de jazz, reggae en rock.

Mehdi is een multi-instrumentalist oorspronkelijk gevormd in de Gnawa cultuur van het zuiden van Marokko. Maar na tien jaar studie van regionale varianten Gnawa in Afrika volledig klaargestoomd voor Fusion. Gnawa Fusion is geïnspireerd door de Marokkaans-Algerijnse traditie van de lila, een feestelijk ritueel waarin musici door bezwerend samenspel in contact proberen te komen met de geesten van hun voorvaderen. Zoals ook de drums en keerzang in de Surinaamse Kaseko, kawina en andere Afro-Surinaamse stijlen ooit tot functie hadden. Het belooft een spannende ontmoeting te worden. Mehdi Nassouli werkte eerder samen met o.a. Fatoumata Diawara, Herbie Hancock, Titi Robin en Alpha Blondy.

Credits

Mehdi Nassouli – lead vocals, guembri, ghaita, taloutart
Gnawi - krakebs, keerzang, dans
Carlo Hoop – conga`s, percussie
Yoran Vroom – drums
Robin van Geerke – piano
Michael Simon – trompet
Felipe Castro – tenor saxofoon
Vincent Henar – elektrische bas, bandleider

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Multicultureel Jongerengeluid met steun van Gemeente Den Haag