Lies Pauwels: Do The Calimero

LOD & hetpaleis
wo 1 jun - do 2 jun
wo 1 jun 2022
-
do 2 jun 2022

LOD-regisseur Lies Pauwels toont in Do the Calimero carnaval als ultieme metafoor voor ons mens-zijn. Een uitlaatklep, een volksfeest, een overgangsritueel ook, een niemandsland waar alles kan. Een plek om te ontsnappen aan de razendsnel veranderende wereld. Waar je even klein en gebrekkig mag zijn.

Over Do the Calimero

Als kleine mensen lopen we rond in deze grote wereld. We hebben zoveel dromen en verlangens, en tegelijk zijn we volstrekt machteloos tegenover de krachten die de wereld regeren. We leveren een strijd die niet te winnen valt, onvermoeibaar en tegen beter weten in.

Al heel lang wilde Lies Pauwels een voorstelling maken met carnaval als inspiratiebron. Niet zozeer carnaval als folklore, maar carnaval als een ritueel. Als een gebeurtenis, afgebakend in tijd en ruimte, waar iedereen de vrijheid heeft om te zijn wie hij wil zijn, en waar de maatschappelijke rollen omgekeerd zijn. Carnaval als feest, als vrijplaats, waar het toegestaan is om fout en dronken te zijn, zonder daarop afgerekend te worden. Carnaval als katalysator voor onze diepste verlangens en gevoelens, voor onze onvermoeibare drang naar waarachtigheid. Maar ook: carnaval als een volstrekte leegte, waar het geluid van platgetrapte bekertjes en de geur van verschaald bier ons de volgende ochtend weer terug met de neus op de feiten duwt.

De afgelopen jaren werd het thema alleen maar actueler. De wereld lijkt een draaikolk van alsmaar snellere en driestere veranderingen. In tijden van pandemieën, oorlog en fake news voelen we ons meer dan ooit als Calimero. Eenzaam en machteloos, maar tegelijk met zijn allen veroordeeld tot hetzelfde, veel te kleine schuitje.

Do the Calimero probeert onze verwarrende tijdsgeest te vatten, maar is bovenal een ode aan de mensjes die we allemaal zijn. Want of we nu groot zijn of klein: uiteindelijk komt het altijd op hetzelfde neer.
Heel eerlijk voelt het allemaal niet aan, maar toch trekken we ten strijde. We zetten maskers op en af,
we verliezen ons in bevlogen monologen, we dansen en trekken kostuums aan en uit, alles in een nooit aflatende poging om elkaar, maar voor onszelf, te overtuigen van de zin van het bestaan. De vraag of die er ook is, blijft onbeantwoord.

Maar hey, let’s Do the Calimero: het is alles wat ons rest, en tussen al de leegte gloort misschien ook een klein paradijsje van liefde en van troost.

Het carnavalsthema in Do The Calimero spreekt tot de verbeelding. De overdaad aan beelden, kleuren, maskers , dat is een wereld waarin Johanna (kostuumontwerper, red.) en ik ons thuis voelen.

Lies Pauwels, regisseur

Over de makers

Lies Pauwels (1968, Gent) is zowel regisseur als actrice. Haar werk wordt getypeerd door een levensechtheid die uniek is in het theater. Haar voorstellingen hebben als uitgangspunt vaak de fascinatie voor bijzondere mensen of situaties, maar steeds weer slaagt Pauwels erin om dit om te vormen in een veel universeler verhaal. Want uiteindelijk zijn we allemaal mensen die worstelen met dezelfde problemen, die last hebben van dezelfde beperkingen en die uiteindelijk alleen maar hun best kunnen doen om er, ondanks alles, iets van te maken.

LOD muziektheater is een Gents productiehuis voor opera en muziektheater, een creatief thuis voor artiesten. Dit doet LOD onder andere door samen te werken met een aantal van de meest eigenzinnige makers in het hedendaagse muziektheater. LOD is geboren en getogen in Gent, maar opereert tegelijk nadrukkelijk internationaal, door de vele reisvoorstellingen en coproducties met buitenlandse partners.

hetpaleis is een theaterhuis voor kinderen, jongeren en kunstenaars in het hart van Antwerpen. hetpaleis wil podiumkunsten vanzelfsprekender en toegankelijker maken voor elk kind in elke familie. 

Credits

concept & regie Lies Pauwels | muziek Dag Taeldeman & Andrew Van Ostade | spel Marjan De Schutter, Olga Kunicka, Andrew Van Ostade, Doris & Nathalie Bokongo Nkumu (Les Mybalés), Dag Taeldeman, Alexandra van der Raaij Markovic, Mick Galliot Fabré & Amalia Daems Keereman | regie-assistentie Jenne Van Daele | kostuums & scenografie Johanna Trudzinski | stagiair kostuums Louis Verlinde | dramaturgie Tom Rummens | toneelmeester Wim Piqueur | geluid Victor Hidalgo | licht Koen Corbet | techniek Dean Peeraer | productieleiding Eva De Wolf | productie LOD muziektheater & hetpaleis | technische realisatie hetpaleis | coproductie Apollo-Theater Siegen & SCHÄXPIR Festival | met de steun van de tax shelter maatregel van de Belgische federale overheid | tax shelter partner Flanders Tax Shelter