Socrates

Het Zuidelijk Toneel / Stefaan Van Brabandt
di 15
mei
 • di 15 mei
  20:15 - 21:25
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal
  Eindtijd 21:25
  Geweest

In de theatermonoloog Socrates kijkt de meest legendarische filosoof uit de geschiedenis enkele uren voor zijn dood terug op zijn leven en denken. Gespeeld door Bruno Vanden Broecke, een van Vlaanderens topacteurs.

De cast

Quote

★★★★ Vanden Broekcke speelt warm, intelligent en met een subtiel gevoel voor humor - De Theaterkrant

Waarom een geheimtip?

Programmeur Marijtje Pronk: "Afgelopen seizoen bracht topacteur Bruno Vanden Broecke in de Koninklijke Schouwburg de meesterlijk gespeelde monoloog ‘Missie’ die ging over getuigenissen van missionarissen in Congo, geschreven door niemand minder dan David van Reybrouck. De voorstelling werd geselecteerd voor het Theaterfestival 2008 en de Volkskrant schreef: ‘Een bijna noodzakelijke avond van bezinning, verwondering en ontroering.’ De voorstelling werd later opgevolgd door ‘Socrates’, wederom uitgevoerd door deze geweldige acteur. Socrates, vader van de filosofie, leermeester van Plato, was de luis in de pels van de Atheense bevolking. Hij zette hen aan het denken door op ironische wijze kritische vragen te stellen bij al hun vanzelfsprekendheden. Wat hem niet in dank werd afgenomen: op zijn 70e werd hij aangeklaagd en veroordeeld tot de doodstraf met de gifbeker."

 

De pers over Socrates:

"Hij geeft geen antwoorden, alleen maar vragen. Maar het zijn inspirerende vragen, die je energiek aan het denken zetten. Het is een verademing hoe hij zijn ideeen van alle kanten test door zichzelf steeds weer nieuwe vragen te stellen. Een mooi tegenwicht tegen de snel gevormde meningen die op social media als Twitter rondzoemen."
 Theaterkrant ★★★★

"Uitstekend geacteerde Socrates." 
De Volkskrant ★★★

"Vandenbroecke speelt, warm, intelligent en met een subtiel gevoel voor humor. De redeneringen van Socrates zijn zo actueel en prikkelend, dat je verlangt naar een wekelijkse aflevering."
 Theaterkrant ★★★★

"…een fijne injectie van gezonde twijfel, als vaccin tegen alle evidenties, alle loze kretologie."
 De Standaard