Salam

Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni en Asko | Schönberg
18 apr
20:15
  • wo 18 apr
    20:15 - 22:00
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal
    Geweest

De Volkskrant ★★★★ /// De Trouw ★★★★ /// Scènes magazine ★★★★ /// Dagblad van het Noorden ★★★★

Nu de spanningen tussen de westerse en de Arabische wereld, tussen de Islam, het Jodendom en het Christendom steeds vaker oplopen, neemt Salam de theaterbezoeker mee naar hoe het allemaal begon: het verhaal van Abraham, gespeeld door Jack Wouterse.

 

De Marokkaans-Vlaamse schrijver Fikry El Azzouzi schrijft de teksten voor Salam. Met drie dialogen - tussen Izaäk en Ismaël, tussen Sara en Hagar en tussen Abraham (gespeeld door Jack Wouterse) en God – brengt het NNT samen met Club Guy & Roni en Asko | Schönberg grote religieuze en maatschappelijke conflicten terug tot een menselijk verhaal over liefde, spijt, jaloezie, ouder worden, de pijn van kinderloosheid en de worsteling met het ouderschap.

Wie het werk van Guy Weizman kent, weet dat dit geen historisch bijbeldrama wordt. Weizman laat zich qua sfeer en energie liever inspireren door Tarantino’s From dusk Till Dawn. Net als bij andere producties speelt muziek een belangrijke rol: vijf jonge componisten schrijven speciaal voor het stuk nieuwe volksliederen, die beter passen bij een nieuwe, meer menselijke wereld.

Zowel in de Koran als in de Bijbel is het verhaal over Abraham en zijn zoons Izaäk en Ismaël opgetekend. Ismaël is de eerste zoon van Abraham, verwekt bij een slavin, Hagar. Izaäk is de eerste zoon van Abrahams vrouw Sara. De broers hebben een even grote plaats in Abrahams hart. Uit angst dat Izaäk door haar man niet als eerstgeborene wordt gezien, dwingt Sara Abraham om Ismaël en zijn moeder te verstoten en de woestijn in te sturen. Izaäk wordt één van de grondleggers van het jodendom en het christendom, Ismaël de stamvader van de moslims.

Al nieuwsgierig naar meer? Kijk dan de Salam Soap!

Episode 1 

Episode 2

Episode 3
 

Recensies

“Bizarre theatrale trip. Resultaat: een geweldige, unieke, luidruchtige, uit de bocht vliegende originele voorstelling, waarin aloude Bijbelse personages fris tot leven worden gebracht. Jack Wouterse is een mooi twijfelende en wijze Abraham.” - de Volkskrant ★★★★

“Salam is een belevenis. Salam is geslaagd. Sterker, je wilt nog een keer gaan kijken. Acteurs, dansers en de jonge muzikanten gaan ongemerkt in elkaar op. Een voorstelling die ingetogen drama en hartverscheurende scènes afwisselt met uitbundige humoristische momenten.” - Dagblad van het Noorden ★★★★

“De overdonderende pracht van muziek, dans, spel en beelden is een lust voor alle zintuigen. Salam is door de grensoverschrijdende kracht en de tomeloze energie, een weldaad in de grote zaal en blijkt, gezien de samenstelling van het publiek in Groningen, ook aantrekkelijk voor jonge mensen. Wat geweldig!” - Scènes magazine ★★★★

“Salam is bomvol, ongemakkelijk, maar vernieuwend totaaltheater met een onverwacht, hartverwarmend einde. Weizman probeert niet alleen mensen maar ook de kunsten dans, zang, muziek, theater en vormgeving te verbroederen in een vernieuwend soort totaaltheater.” - De Trouw ★★★★

"Jack Wouterse speelt deze oude, tragische man met een geweldige finesse. Een sublieme interactie tussen de muziek en het spel. Guy Weizman zijn voorstellingen stralen levensvreugde en passie uit, zijn een feest voor oog en oor en laten ook nog eens zien dat ras, geslacht, gezindte of nationaliteit er bij hem niet toe doen.”
- De Theaterkrant ★★★

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie