De Vuurtorenwachter

BarokOpera Amsterdam
Première
zo 28 nov - 16:00
zo 28 nov 2021
16:00
  • zo 28 nov 2021
    16:00
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal

BarokOpera Amsterdam zet weer iets heel moois op de planken: een poëtische wereld vol aria’s en duetten, met hits en hidden gems van Händel, Purcell en Monteverdi.

Wat wij zijn? Dolende schepen op een woest kolkende zee. Krampachtig klampen we ons vast aan oude waarden, schoorvoetend ontdekken we een nieuwe wereld. Niemand die de koers bepaalt. De natuur beslist. Het lot. Wanhopig zijn wij op zoek naar één persoon. Eén rots in de branding. Eén lichtbaken in de duisternis. Bas-bariton Vitali Rozynko is De Vuurtorenwachter. Samen met zijn vrouw en de zeemeermin, beide vertolkt door sopraan Judith Weusten, bezingt hij het bestaan, de liefde, het lot en de berusting.

Het orkest bestaat uit zeven instrumentalisten zittend op de rotsen aan de voet van de vuurtoren. De musici, allen barokspecialisten, laten een uiterst rijk palet aan kleuren horen. Hun Oude instrumenten worden tegenwoordig in de Nederlandse theaters zelden getoond en bespeeld. Instrumentale dansmuziek uit de tijd van Purcell en Monteverdi ligt heel dichtbij wereldmuziek, met name die van de Keltische muziek die een belangrijke plaats in de voorstelling inneemt. 

Geschikt voor slechthorenden door gebruik gebarentaal in de voorstelling 

Door het aanhouden van anderhalve meter afstand tussen de artiesten koos regisseur Vincent van den Elshout om de communicatie te laten verlopen via gebarentaal voor doven en slechthorenden. Hierdoor is de voorstelling ook uitstekend geschikt voor slechthorenden. 

Credits

Artistieke en muzikale leiding: Frédérique Chauvet 
Concept en regie: Vincent van den Elshout