The Clowns Convention

Wunderbaum
di 6 sep - wo 7 sep
di 6 sep 2022
-
wo 7 sep 2022

De Clowns zijn terug! 

In een wervelende show gaat een groep internationale clowns op zoek naar een weg uit de crisis. Kunnen de clowns de mensheid redden van de ondergang? Hebben zij met hun patent op humor de laatste strohalm tegen polarisering in handen?

De acteurs van Wunderbaum en Theaterhaus Jena trekken voor deze voorstelling zelf het clownspak aan en gaan op zoek naar de clown in zichzelf. Op de muziek van beatboxer en muzikant Joost Maaskant (a.k.a. MAASK) presenteren zij nog nooit eerder vertoonde clownsacts en onderzoeken of deze nog wel relevant zijn. Met de opkomst van de horror clown en het verdwijnen van het circus is de reputatie van de clown in gevaar. Worden ze nog wel serieus genomen? Zit de maatschappij nog wel te wachten op die confronterende spiegel? 
 
We want you to join our army
And if you think we are just clowns you’re wrong.
You are the biggest clown yourself.

In de media

"Als Dicknose (een onweerstaanbaar grappige Maartje Remmers) een man uit het publiek haalt en tien minuten lang haar shitmonoloog op hem (en ons) afvuurt weet je: dit is uniek theater. Ook omdat de clowns af en toe naar de kleedkamer gaan en zich daar afvragen of ze er nog toe doen, of theater er nog toe doet, en wat een suf publiek wij eigenlijk zijn."
- ★★★★★ De Volkskrant 


'een clown worstelt met ladder, met fles, met spijkerbed; steeds inventief, geestig en/of pijnlijk. De voortgang wordt geregeld door een diabolische spreekstalmeester (Matijs Jansen) met robotstem, die een grimmig, superieur tegenwicht is voor de clowns, geknakte zielen met getroubleerde levens. Met steeds een hoofdrol voor Joost Maaskant, ook als clown geschminkt, die vanaf de zijkant razendknap muziek en geluidseffecten bij de optredens tovert, van knallen en piepjes tot fluwelen trompet.'
- ★★★★★ NRC

Over Wunderbaum

Ook na 20 jaar blijft Wunderbaum niet uitgekeken op zijn collectieve werkmethode. Zij zijn makers met een diepgeworteld spelersplezier en spelers die graag zelf hun voorstellingen maken, vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid voor wat ze op scène zeggen en doen. Authenticiteit en transparantie in spel (meermaals vanuit een openlijke documentaire aanpak) wisselen ze af met de lust om pure theatrale personages uit te spelen.

Wunderbaum is gevestigd in Rotterdam en alliantiepartner van Theater Rotterdam. Daarnaast voeren zij sinds 2018 de artistieke leiding van Theaterhaus Jena in het voormalige Oost-Duitsland. Ze spelen op locatie en in alle maten zalen. Ze werken samen met auteurs, muzikanten, lokale experts en filmmakers. In hun werk is de Internationale insteek thematisch voelbaar en ze spelen dan ook vaak meertalig. Wunderbaum werkt collectief wat betekent dat ze zichzelf zien als een lichaam met 6 hoofden, of een hoofd met 6 stemmen die elkaar aanvullen, verbeteren, overschreeuwen en liefhebben. Dat is goed te zien in de docu-fictie film Stop Acting now. Daarin stoppen ze met acteren om de wereld te verbeteren. In werkelijkheid zijn ze helemaal niet gestopt met acteren en kun je hier zien waar we spelen.

Credits

van en met Walter Bart, Pina Bergemann, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Joost Maaskant, Leon Pfannenmuller, Maartje Remmers, Marleen Scholten and Hanneke van der Paardt | muziek Joost Maaskant | Regie-assistenten Koen Verheijden | Speciale dank aan Enrico Bonavera, Aus Greidanus Sr. , Paul du Bois-Reymond en the Zona K residency in Milan | Decor & lichtontwerp Maarten van Otterdijk | Kostuumontwerp Sacha Zwiers | Geluidontwerp Rick Gobee | Technische coördinatie Siemen van der Werf / Ruimtetijd | Techniek Maarten Houdijk, Nick van Doesum, Rick Gobee, William Kenter | Producent Wunderbaum and Theaterhaus Jena | co-producent Theater Rotterdam | mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten