Anti-sprookje voor volwassenen

Robin Hood

Toneelgroep Oostpool
do 22
maart
  • do 22 mrt
    20:15
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal

Anti-sprookje voor volwassenen  

‘Stelen van de rijken en geven aan de armen’ is Robin Hoods lijfspreuk. Zijn heldhaftige strijd eindigt in het woud waar hij zich met zijn bende terugtrekt. Schrijver Joachim Robbrecht en regisseur Sarah Moeremans gaan op zoek naar Robin Hood anno nu. Maak je op voor een anti-sprookje voor volwassenen waarin op puntige wijze de maatschappij onder de loep wordt genomen.

De cast

 Wat hebben sprookjes ons nog te zeggen?

Onderdeel van:
Geheimtips

De rek blijkt uit de revolte. De gezellen van Robins revolutionaire beweging zijn veranderd. Sommigen ontwikkelen slechte gewoontes (fraude-gevalletjes), anderen voelen zich ‘more equal than others’. Er zijn softe socialisten met geloof in marktwerking, bureaucratische ambtenaren en diehard-idealisten die heil zien in radicalisering. Robin Hood begrijpt de al te menselijke verlangens van zijn bosgenoten en wil niet dat zijn bos een totalitair staatje wordt, dus regeert hij met zachte hand. Aan de andere kant wil hij ook geen zeurkousen die hun recht op slappe privileges opeisen. Robin krijgt last van keuzestress en vraagt zich af waar het hem ooit om te doen was.

 

Regisseur Sarah Moeremans ontwikkelt bij Toneelgroep Oostpool voorstellingen vanuit de vraag What’s in a fairy tale?!. Wat hebben sprookjes ons nog te zeggen?

 

Waarom een geheimtip?

Programmeur Marijtje Pronk: "Toneelgroep Oostpool is een van de grote toneelgezelschappen in Nederland, naast onder andere het Nationale Theater, Toneelgroep Amsterdam en het Noord Nederlands Toneel. Zij brachten het afgelopen seizoen onder meer de klassieker Een Meeuw, en eerdere seizoenen onder andere de succesvoorstellingen Angels in America en Richard III.
Onze geheimtip zit in het gegeven dat Sarah Moeremans voor dit gezelschap een grote zaalvoorstelling maakt en regisseert. Sarah Moeremans staat bekend om de hoge kwaliteit van haar voorstellingen, die bovendien een breed en laaiend enthousiast publiek aanspreken. Ze wordt gezien als een van de theatermakers van dit moment, die de grote zaal zal veroveren. Sarah Moeremans baarde opzien met haar eigentijdse bewerkingen van klassieke verhalen. Zo maakte het collectief Moeremans&Sons Crashtest Ibsen, waarin Ibsen’s klassiekers op hun actualiteit werden ‘gecrash-test’. De pers schreef over voorstellingen van Moeremans&Sons: ‘Een cogito ergo sum voor het Nederlands toneel' en NRC: 'Als dit de toekomst is van het Nederlands toneel, dan zie ik die met vertrouwen tegemoet'."

 

In 2014 won Sarah Moeremans de Erik Vos Prijs, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt. De jury schreef:

‘Met haar voorstellingen snijdt Moeremans bij voorkeur grote filosofische en morele vraagstukken aan, waarbij ze haar ambachtelijke, monumentale en dramaturgische inzicht verbindt met ontwrichtende, aanstekelijke performance. Een speciale vermelding verdient haar Crashtest Ibsen-reeks waarin zij op trefzekere wijze het theater zowel weet te bespotten als te vieren. De jury meent dat Sarah Moeremans zichzelf de laatste jaren heeft weten te overtreffen, dat zij een meer dan terechte winnaar is van de Erik Vos Prijs’

Credits

tekst Joachim Robbrecht
regie Sarah Moeremans
met Gillis Biesheuvel, Steef de Bot, Joep van der Geest, Teun Luijkx, Camilla Siegertsz, Chiem Vreeken e.a.