Robin Hood

Toneelgroep Oostpool
do 22
maart
 • do 22 mrt
  20:15 - 22:15
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal
  Eindtijd 22:15
  Geweest

Anti-sprookje voor volwassenen  

Er was eens en ze leefden nog lang en gelukkig... Nou, niet echt. Veeg het zand maar uit je ogen. In de nieuwe reeks What’s in a fairytale?! onderzoeken schrijver Joachim Robbrecht en regisseur Sarah Moeremans wat oeroude sprookjes en legendes ons nog te zeggen hebben. In het eerste deel van de reeks nemen ze de rebelse revolutionair Robin Hood onder handen: wat is er 800 jaar later nog over van zijn heldhaftige verleden?

De cast

Quote

A rebellion is not a bed of roses.

“Een frisse blik op het oude sprookje Robin Hood” - Trouw ★★★

“Aan actualiteitswaarde geen gebrek” - NRC ★★★

"Onder alle vaart en humor, het uitvergrote spel en de spitsvondigheden schemert een onvervalst denkstuk”
- De Volkskrant ★★★

“Het stuk blijft lichtvoetig terwijl de acteurs de inhoud sterk brengen” - Theater.nl


Geen gezeik, iedereen rijk!
Op één avond verandert de positie van de ooit zo revolutionaire man-in-maillot volledig. Robin Hood blijkt, tegen zijn zin in, deel te zijn geworden van het systeem waar hij zich al die jaren tegen heeft verzet en belandt in een existentiële crisis. Maak je op voor een theateravond waarin op humorvolle wijze de maatschappij onder de loep wordt genomen en verlaat heerlijk gebrainwasht en rebellerend de zaal.

In deze voorstelling ontmoet je de echte Robin Hood. De middeleeuwse volksheld leeft al 800 jaar met Lady Marian en de merrymen in Sherwood Forest. Alleen is er steeds minder animo voor de ‘Robinisten’. Wat begon als ludieke actiegroep in het bos is nu een slinkend clubje rebellen dat schouwburgen afstruint om zieltjes te winnen voor Robins verhaal over arm en rijk, (on)rechtvaardigheid en revolutie. De verhoudingen zijn veranderd en de rek is uit de revolte. Het volk heeft geen hongersnood meer, maar wil extra comfort. Met de populistische – pardon – populaire Koning Jan en zijn nieuwe subsidieregelingen is het leven in de stad zo slecht nog niet.

What’s in a fairytale?!
Robin Hood is deel één van de theaterserie What’s in a fairytale?! van Sarah Moeremans (regie) en Joachim Robbrecht (tekst). Zij vragen zich af: Wat zit er in een sprookje? De moraal van het verhaal natuurlijk! Maar die moraal is vaak zo ouderwets dat het verhaal bij de vuilnis kan. Sarah en Joachim redden de moraal van de verbrandingsoven en doen aan upcycling. Achterhaalde sprookjes en legendes krijgen een tweede leven met een grotere maatschappelijke waarde. “Wij zien bruikbare grondstoffen waar anderen schroot zien en doen aan duurzame moraalverwerking voor zolang het duurt.”, aldus Sarah. 

Waarom een geheimtip?
Programmeur Marijtje Pronk: "Toneelgroep Oostpool is een van de grote toneelgezelschappen in Nederland, naast onder andere het Nationale Theater, Toneelgroep Amsterdam en het Noord Nederlands Toneel. Zij brachten het afgelopen seizoen onder meer de klassieker Een Meeuw, en eerdere seizoenen onder andere de succesvoorstellingen Angels in America en Richard III.
Onze geheimtip zit in het gegeven dat Sarah Moeremans voor dit gezelschap een grote zaalvoorstelling maakt en regisseert. Sarah Moeremans staat bekend om de hoge kwaliteit van haar voorstellingen, die bovendien een breed en laaiend enthousiast publiek aanspreken. Ze wordt gezien als een van de theatermakers van dit moment, die de grote zaal zal veroveren. Sarah Moeremans baarde opzien met haar eigentijdse bewerkingen van klassieke verhalen. Zo maakte het collectief Moeremans&Sons Crashtest Ibsen, waarin Ibsen’s klassiekers op hun actualiteit werden ‘gecrash-test’. De pers schreef over voorstellingen van Moeremans&Sons: ‘Een cogito ergo sum voor het Nederlands toneel' en NRC: 'Als dit de toekomst is van het Nederlands toneel, dan zie ik die met vertrouwen tegemoet'."

Credits

tekst Joachim Robbrecht
regie Sarah Moeremans
met Gillis Biesheuvel, Steef de Bot, Joep van der Geest, Camilla Siegertsz, Chiem Vreeken, Louis van der Waal en Dalorim Wartes