Eerste toneelstuk van Tsjechov

Platonov

Theater Utrecht
wo 21
maart
  • wo 21 mrt
    20:15
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal

Vier vrouwen dingen naar de liefde van de charmante, hoogopgeleide maar ambitieloze dorpsonderwijzer Misja Platonov. En hij, die van alle vier de bijzondere kwaliteiten erkent, vraagt zich af: waarom zitten ze juist hém zo achterna? Platonov (1881) is het eerste avondvullende toneelstuk van Anton Tsjechov. Een hartverscheurend eerlijke voorstelling over menselijke misverstanden en de kracht van de liefde.

De cast

Een hartverscheurend eerlijke voorstelling over menselijke misverstanden en de kracht van de liefde.

Theater Utrecht presenteert Platonov (1881), het eerste en meest onstuimige, avondvullende toneelstuk van Anton Tsjechov. Zijn eersteling is als een glasbak vol ongepolijste diamanten waarin verlangens, dromen en liefde door elkaar heen liggen, meerstemmig en dwars door alle sociale lagen heen. Astrid van Eck (Hedda Gabler), Ilke Paddenburg (winnaar Colombina 2016 voor Een soort Hades) en Claire Bender (Westkaai) spelen de vrouwen. Vincent van der Valk (winnaar Arlecchino 2015) speelt Platonov. Na hun bejubelde voorstelling Caligula, zetten regisseur Thibaud Delpeut en Van der Valk een nieuwe stap in hun zoektocht naar de emotionele drijfveren van extreme mannenfiguren. Een hartverscheurend eerlijke voorstelling over menselijke misverstanden en de kracht van de liefde.


Vier vrouwen dingen naar de liefde van Misja Platonov, de charmante, hoogopgeleide dorpsonderwijzer die al zijn ambities begraven heeft. Hij blijft zich afvragen: wie moet hij kiezen en waarom zitten ze juist hém zo achterna? Wat zien zijn liefhebbende echtgenote Sasja, de weduwe Anna of haar hoogbegaafde schoondochter Sofja toch in hem. En de jongste, Marja, die hij publiekelijk vernederde, waarom opent zij haar hart voor hem? Of ziet Tsjechovs briljante kruising tussen Hamlet en Don Juan het allemaal verkeerd en zit hij vooral zichzelf in de weg?

Credits

tekst Anton Tsjechov
vertaling Jacob Derwig
regie en muziek Thibaud Delpeut
met Claire Bender, André Dongelmans, Jacobien Elffers, Bram Gerrits, Isabelle Houdtzagers, Ward Kerremans, Jesse Mensah, Ilke Paddenburg, Vincent van der Valk, Mattias Van de Vijver

© Het Nationale Theater

powered by Peppered