Gevaarlijke Namen

Boy Jonkergouw | PAX | Het Zuidelijk Toneel
za 20 nov - 19:30
za 20 nov 2021
19:30
  • za 20 nov 2021
    19:30
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

Zeven kwartier lang scrollen namen op alfabetische volgorde voorbij op een witte projectiezuil in de vorm van een grafsteen in de voorstelling Gevaarlijke Namen. De lijst maakt zichtbaar hoe onvoorstelbaar de aantallen zijn achter de massamoord op Bosnische moslims, na de val van Srebrenica in 1995 – de grootste genocide op Europees grondgebied, na de Tweede Wereldoorlog. Je weet dat het is gebeurd. Maar hier voel je het. Theatermaker Boy Jonkergouw uit Tilburg brengt op toneel zes mensen samen. Twee van hen waren 25 jaar geleden ooggetuigen van de volkerenmoord. Hun perspectieven zijn diametraal verschillend.

Alma Mustafić was 14 toen haar vader Rizo werd vermoord in de genocide van Srebrenica. Hij werkte als elektricien bij Dutchbat, maar de Nederlanders namen een fatale beslissing door hem uit te leveren aan de Serviërs. Raymond Braat was toen 19 en Dutchbatter. Hij scheidde de mannen van de vrouwen waarna de mannen werden vermoord.

Nu delen ze het podium.

Alma en Raymond hebben een verschillend perspectief op de gebeurtenissen, maar één ding hebben ze gemeen: de vraag waarom de wereld dit liet gebeuren. Samen met acteurs Mike Weerts, Jolijn Henneman en Karen Sibbing vertellen ze hun verhaal. Een geschiedenis over gewone mensen, de waanzin van de haat en hoe de genocide vijfentwintig jaar later nog steeds hun leven tekent en dat van vele anderen.

Recensies

"Jonkergouw zet niet alleen de vol emotie vertellende en spelende Alma en Ray op het podium. Slimme zet is dat hij met collega-regisseur Caroline Leerdam het leven van tiener Alma laat verbeelden door drie professionele acteurs, ondersteund met live muziek." - Theaterkrant, keuze van de criticus 

Credits

Tekst en regie Boy Jonkergouw, Caroline van Leerdam | Beeld Beeldjutters en Simon Haen | Spel Jolijn Henneman, Alma Mustafic, Raymond Braat, Mike Weerts, Karen Sibbing | Muziek Erik Vlasblom & Wouter de Belder