Dialoogtafel: wat betekent deze herdenking voor u?

Programma in de Grote Kerk Den Haag
Nationale Herdenking 15 augustus
zo 15 aug - 10:30
zo 15 aug 2021
10:30
  • zo 15 aug 2021
    10:30
    Grote Kerk

Op 15 augustus 1945 kwam de Japanse bezetting ten einde, maar was het nog niet gedaan met het geweld in Nederlands-Indië. Op 17 augustus 1945 werd de onafhankelijkheid van Indonesië uitgeroepen, maar nog niet geaccepteerd. De Bersiap-periode volgde en de politionele acties…, of kunnen we beter spreken van de onafhankelijkheidsoorlog en een koloniale oorlog? Op dit deel van de Nederlandse geschiedenis zijn vele perspectieven mogelijk. In het afgelopen jaar is er weer nieuwe informatie onder de aandacht gebracht over deze geschiedenis. Alle reden om met elkaar in gesprek te blijven.

In de Grote Kerk organiseert Het Nationale Theater op 15 augustus een dialoog i.s.m. Dialoog in Den Haag met het thema: ‘Wat betekent deze herdenking voor u?’. Het doel van een dialoog is om ervaringen en emoties met elkaar te delen. Het gaat niet om discussie of om het overreden van elkaar, maar echt om ‘samen delen’. Door verhalen te delen, delen we perspectieven, verwijden we elkaars blik en verrijken we elkaars bewustzijn. We delen verhalen om deze niet verloren te laten gaan en te leren van onze geschiedenis.

 Na de dialoog is er voor de deelnemers een broodje en krijgen de deelnemers vervolgens de gelegenheid om in de Grote Kerk via een scherm de Nationale Herdenking te volgen.

Om 14.00 uur vindt er een pianoconcert plaats in de Grote Kerk, georganiseerd door Het Nationale Theater in samenwerking met TongTongFair.

Het programma ziet er als volgt uit:

10:30 uur ontvangst in de Grote Kerk met koffie en thee
10:45 uur in dialoog – ‘wat betekent deze herdenking voor u?’
12:00 uur met elkaar een broodje eten in de Kerkzaal
12:25 uur officiële herdenking via de NOS-uitzending op NPO1 –  te volgen in de Grote Kerk
13:30 – 14:00 uur persoonlijk herdenkingsmoment met de mogelijkheid een kaarsje te branden in de kapel van de kerk
14.00 uur pianoconcert Duo Merpati - hiervoor heeft u een toegangskaartje nodig a €12,50)