Volgens mij ben ik een Jood

Soufiane Moussouli
za 10 sep - 17:00
za 10 sep 2022
17:00
  • za 10 sep 2022
    17:00
    Gnawa Festival 2022
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

Wat als jij een moslim bent en de ander een jood is? Of jij een Nederlander, de ander Marokkaan, Syrier, Afghaan? De ene straight hetero en de andere gay? De ene wit, de ander zwart? Wat als men elkaar niet kent, maar denkt te weten wat die daar is? Wat als je jezelf niet kent? Volgens mij ben ik een Jood verkent deze vragen met een even kleurrijk als verrassend liefdesverhaal dat ons onder andere meevoert naar taxi’s in Tanger, de Ajax-viering in Amsterdam en het checkpoint bij de klaagmuur. 


Volgens mij ben ik een Jood is onderdeel van het Gnawa festival 2022. 

In een fictief verhaal neemt de jonge theatermaker en storyteller Soufiane Moussouli je mee in zijn reis op zoek naar zijn jeugdvriend Ismaël, een Marokkaanse Jood geboren in Limburg. Hij vliegt langs de geschiedenis van de joden in Marokko, Nederland en Israël/Palestina en neemt zich geen enkel blad voor de mond. Staan joden en moslims echt lijnrecht tegenover elkaar of zijn er verhalen die wij nog niet kennen?

Volgens mij ben ik een Jood is een verzameling verhalen van een oprechte zoektocht naar relaties tussen mensen van verschillende religies, gebaseerd op persoonlijke ervaringen en een stuk geschiedenis.

Onderdeel van:
Gnawa Festival 2022

Soepel schakelt Moussouli in korte, geestige scènes van Amsterdam via Tanger naar Tel Aviv, terwijl hij ondertussen met een paar snelle streken een keur aan kleurrijke personages neerzet. Het leukst is de acteur als Brahim zelf: gespeeld stoer maar vol zelfspot, een hartveroverend zachtmoedige macho. (...) Een aanstekelijk coming-of-ageverhaal tegen een pijnlijk actueel decor

De Volkskrant

Gnawa Festival 2022 - Den Haag

In eerdere edities van het festival maakten Maalems Hamid el Kasri, Mehdi Nassouli, Reda Stitou en Hind Ennaira Den Haag al warm voor de Gnawa-muziek, naast bands als Shakuar, Kel Assouf en Bombino. H…