meervoudig winnaar Toneelkijkerprijs

Innenschau

Jakop Ahlbom
22 feb
-
23 feb
Data & tickets
 • do 22 feb
  20:15 - 22:25
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal
 • vr 23 feb
  20:15 - 23:55
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal

Publiekslieveling en meervoudig winnaar van de Theater aan het Spui Toneelkijkerprijs staat nu op het podium van de Koninklijke Schouwburg. Als kijker wordt je meegezogen in hun gitzwarte wereld van achtervolgingsfantasieën, raadselachtige taferelen en Kafkaëske situaties. De live muziek van Alamo Race Track leidt je als een gids door de koortsachtige droomwereld waarin illusie en realiteit met elkaar in gevecht gaan.

De cast

 Als kijker wordt je meegezogen in hun gitzwarte wereld van achtervolgingsfantasieën, raadselachtige taferelen en Kafkaëske situaties.

Onderdeel van:
Geheimtips
Wijkjury Den Haag

Na zeven jaar maakt Jakop Ahlbom een remake van zijn voorstelling Innenschau. In deze surrealistische thriller raken de levens van een verpleegkundige, een stalker en een ontslagen bankmedewerker onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als kijker wordt je meegezogen in hun gitzwarte wereld van achtervolgingsfantasieën, raadselachtige taferelen en Kafkaëske situaties. De live muziek van Alamo Race Track leidt je als een gids door de koortsachtige droomwereld waarin illusie en realiteit met elkaar in gevecht gaan. Ahlbom gunt ons, met een mix van dans, theater, illusionisme en special effects, op een grimmige, maar dromerige wijze een kijkje in het onderbewustzijn van de mens.

Over Jacob Ahlbom

Jakop Ahlbom heeft uitgebreid getoerd in zowel binnen- als buitenland, met prijswinnende voorstellingen als Vielfalt, Lebensraum en Horror. Zeven jaar geleden bewees hij al dat hij als geen ander op een humoristische manier pijnlijke situaties weet te verbeelden, zonder de kracht van het drama te verliezen. Nu is Innenschau, zonder tekst en met nieuwe nummers van Alamo Race Track, terug in de grote zaal.

 

Waarom een geheimtip?

Eigenlijk is deze voorstelling (net als de voorstelling Lebensraum van hetzelfde gezelschap, te zien op 7 oktober) zowel een geheimtip als een bewezen succes; de voorstelling beleefde zijn succespremiere in 2010. Als u 1 keer een voorstelling van Jakop Ahlbom hebt gezien, is de kans groot dat u daarna verkocht bent. De maker werd met zijn fantasievolle voorstellingen veelvuldig onderscheiden met prijzen en overladen met positieve recensies. De voorstellingen van Jakop Ahlbom maken internationaal furore, met tournees over de hele wereld, waaronder recent op het Londense West End. Innenschau won in 2010 de Haagse Toneelkijkerpijs voor beste voorstelling van het jaar.

 

Over het gezelschap

 

Jakop Ahlbom maakt voorstellingen waarin de illusie van het theater in optima forma te zien is, en waarin niets is wat het lijkt. Fysieke slapstick is een kenmerk van zijn werk. Hij neemt het realisme en de psychologie van de mens als uitgangspunt, en voegt daaraan werelden toe die uit ons onderbewustzijn ontspruiten. Soms donkere problematiek tilt hij op in een verbeeldingsvolle, magische wereld, waardoor hij het inzichtelijk maakt.  Hij maakt in zijn voorstellingen gebruik van verschillende genres en stijlmiddelen zoals slapstick, illusionisme, acrobatiek, dans, film, absurdisme, muziek, beeldende kunst, poëzie, magie, en put veelvuldig uit de wereld van de film. Hij construeert met al deze stijlen en middelen een nieuwe theatertaal, schept een nieuwe theatrale werkelijkheid. Daarin speelt humor een zeer grote rol. Met humor ontregelt Ahlbom onze verwachtingen, vervreemdt hij ons van de gekende werkelijkheid en schept hij ruimte om te lachen om het menselijk tekort.

 

Over Innenschau:

 

Een vrouw en een man, naakt op een bed met losgewoelde lakens. Ze gaan zo in elkaar op dat ze niet zien dat ze worden bekeken door een mysterieuze vrouw. Ze bekijkt de twee vanuit de hoogte, en verdwijnt weer. De man en vrouw kleden zich aan en vertrekken. Langzaam blijkt dat de man wordt verdacht van de verdwijning van zijn vrouw.  De personageverwisselingen in Innenschau lijken ontelbaar. De man zonder vrouw wordt de verdachte, de rechercheur de dader, de vrouw die hij in het geheim ontmoet het slachtoffer. Zo verandert Innenschau langzaam in een duistere vertelling, een film noir, en toont het een unheimische wereld waar we niet meer weten of onze herinneringen kloppen, onze levens echt van ons zijn, en of onze observaties eigenlijk wel op de werkelijkheid gebaseerd zijn. Zeven jaar geleden bewees Jakop Ahlbom met deze succesvoorstelling al dat hij als geen ander op een humoristische manier pijnlijke situaties weet te verbeelden, zonder de kracht van het drama te verliezen.

 

De pers over Innenschau:


"De achteloosheid waarmee het absurde als normaal wordt gepresenteerd en geaccepteerd, is fantastisch." De Volkskrant ****

 

"Ogen tekort bij thriller Innenschau (..) De kracht ligt in het onverwachte en de magische poezie die erdoor ontstaat (..) Alles met een goede dosis humor gebracht." Het Parool

 

"Jakop Ahlbom is een goochelaar met beelden. (..) Geen logica, wel causaliteit die je dwingt mee te gaan in deze breinkraker vol thrillerelementen." Trouw

 

"Hoe beschrijf je een emotionele achtbaan? Ga naar Innenschau en je weet niet wat je ziet, behalve dat je het niet wilt missen." Theater Centraal