do 15 feb - 20:15 - 21:35

De Wereldverbeteraar

Theater Rotterdam: Erik Whien
15 feb
20:15 - 21:35
  • do 15 feb
    20:15 - 21:35
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

Een verbeten filosoof krijgt eindelijk waardering voor zijn werk. Als hij een doctoraat mag ontvangen, wordt hij geconfronteerd met zijn isolement en zijn haat voor de wereld, de mensheid, de kunst, Zwitserland, de liefde en uiteindelijk zichzelf. Sanne den Hartogh is voor zijn rol in De wereldverbeteraar genomineerd voor een Louis d’Or.

In De wereldverbeteraar zien we een filosoof die teruggetrokken leeft in zijn huis, samen met een vrouw. Ooit heeft hij een wetenschappelijk traktaat geschreven ter verbetering van de wereld en vandaag ontvangt hij daarvoor een eredoctoraat van zijn oude universiteit. De voorbereidingen voor de ceremonie worden getroffen. Maar het gaat slecht met hem, hij is verbitterd. Jarenlang werd hij genegeerd en vergeten, maar nu is er dan eindelijk erkenning. Ook lichamelijk is hij zwaar in verval. De wereldverbeteraar bestaat alleen nog maar in zijn hoofd: daar in de diepte van zijn denken, in een donker ravijn, raast een stroom van woorden en gedachten. Een hartstochtelijke tirade tegen de gehele wereld, de mensheid, de kunst, Zwitserland, de liefde en uiteindelijk zichzelf.

De wereldverbeteraar
is een herneming van een productie die Erik Whien in 2016 bij Toneelschuur Producties veel lof opleverde. Sanne den Hartogh (De Vloer Op, A’dam – E.V.A.) ontving voor zijn vertolking een nominatie voor de Louis D’Or. Sanne den Hartogh werd genomineerd voor de de Arlecchino 2017 voor zijn rol in de voorstelling The Family.

Erik Whien over De Wereldverbeteraar

“Bernhard schreef een genadeloos eerlijke studie naar de mens, in het bijzonder de denkende mens. In onze voorstelling proberen we door te dringen tot de kern van het stuk, ontdaan van alle ruis. Geen woonkamer, geen spullen, maar de binnenkant van een hoofd. Elk mens heeft gedachten, in de geest kunnen we oneindig ronddwalen en nadenken. Soms is dat bevrijdend, helpt het bewustzijn ons om niet in alledaagsheid te verdrinken, maar minstens zo vaak slaat ons hoofd op hol, en lopen we vast. De Wereldverbeteraar is een weergaloos stuk. Het is ontroerend om te zien hoe deze man steeds dieper wegzakt in zijn eigen woede en zijn onmogelijkheid contact te maken. Eigenlijk beschrijft Bernhard een universele angst van de mens: de angst om alleen te zijn, om alleen achter te blijven.”

Waarom een bewezen succes?

Programmeur Marijtje Pronk: "De Wereldverbeteraar is een herneming van een voorstelling die regisseur Erik Whien in 2016 bij Toneelschuur Producties veel lof opleverde. Sanne den Hartogh ontving voor zijn vertolking een nominatie voor de Louis D’Or. Het stuk is een aanrader is voor de liefhebber van puur teksttheater. Erik Whien is één van de vaste makers van Theater Rotterdam, het nieuwe stadstheater van Rotterdam."

De pers over De Wereldverbeteraar:

"Sanne den Hartogh laat u iets groots meemaken. Mis dit niet!" De Groene Amsterdammer

"Maar het is vooral de tekstbehandeling van Den Hartogh – en daarmee natuurlijk de spelregie van Whien – die indruk maakt." Theaterkrant ****

"Den Hartoghs rol is een buitengewoon mooie krachttoer." Het Parool ***

"(..) prijzenswaardig dat Whien tegen de trend in durft te kiezen voor onverdund intellectueel en retorisch toneel." NRC Handelsblad ***
 

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie