OustFaust

Het Nationale Theater | Theu Boermans
wo 2 mrt - di 19 apr
wo 2 mrt 2022
-
di 19 apr 2022

Romana Vrede speelt Faust in moderne bewerking van Theu Boermans en Tom Lanoye.

De arts-wetenschapper Faust komt tot de pijnlijke conclusie dat jarenlang studeren geen échte kennis over het leven heeft opgeleverd en besluit alles los te laten om zich radicaal aan het leven over te geven – ‘zich doodleven’: dat is het motto.

In een schimmige nachtclub loopt Faust niet alleen de mysterieuze Mafisto tegen het lijf, maar ook de leergierige Strauss, de onschuldige Greta en de klassieke Helena. Tijdens een duizelingwekkende nachtelijke trip gebeuren er zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Zal Faust zo uiteindelijk dichter tot de zin van het leven komen?

Lezen met HNT... OustFaust

Actief aan de slag met de toneeltekst en samen als leesclub naar de voorstelling Doe mee aan Lezen met HNT.  Lees onder deskundige begeleiding de theatertekst van de OustFaust. Kies een rol en lees je…

Vrije bewerking van Tom Lanoye

Regisseur Theu Boermans (Amadeus, Soldaat van Oranje) is al zijn hele loopbaan gefascineerd door Faust. Speciaal voor hem schreef de Vlaamse schrijver Tom Lanoye een hedendaagse versie van de 19e-eeuwse klassieker van Johann Wolfgang von Goethe. In zijn Faust staan de grote vragen van het leven centraal. Waarom is er lijden in deze wereld? Is het beter om je hart te volgen, of je verstand? En is een beter leven maakbaar, bijvoorbeeld met behulp van religie of wetenschap?

Voor OustFaust gebruikte Lanoye onze huidige door corona getekende tijd als vertrekpunt. Faust is een moegestreden arts en wetenschapper en voelt – net als veel mensen nu – de verleiding om zich los te koppelen van de wereld en een fatalistisch pad in te slaan, op zoek naar houvast. Terwijl hij Goethe op de voet volgt, grijpt Lanoye alle vrijheid om de klassieke Faust uit te drijven – ‘to oust’ – en de wereld van nu op de voorgrond te zetten.

De cast

Astrid van Eck

Acteur

Daniël Kolf

Acteur

Joris Smit

Acteur HNT ensemble

Luuk Weers

Acteur

Mark Rietman

Acteur HNT ensemble

Myrthe Huber

Acteur

Romana Vrede

Acteur HNT ensemble

Credits

Tekst: Tom Lanoye (naar Goethe)  
Regie: Theu Boermans en Marjolein Polman  
Decor: Bernhard Hammer 
Kostuums: Mattijs van Bergen
Muziek: George Dhauw
Video: Arjen Klerkx
Licht: Stefan Dijkman
Choreografie: Daan Wijnands
Dramaturgie: Remco van Rijn

Spel: Romana Vrede (Faust), Mark Rietman (Mafisto), Joris Smit (Strauss), Myrthe Huber (Greta), Daniël Kolf (Valentino), Astrid van Eck (Helena), Luuk Weers (Homunculus)
Dans: Bai Li Wiegmans, Niels Gordijn, Thorsten Pinas, Fée-Lise Verbon, Roman Brasser, Melissa Lodder, Rowan Kievits, Stella Stuurman, Kim Jonker en Monique de Groot