Ariadne auf Naxos

Musica Poetica
4 nov
11:00
  • zo 4 nov
    11:00
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Paul Steenbergenfoyer
    Geweest

Geniet op zondagochtend van de muziek van klassiek gezelschap Musica Poëtica in de Koninklijke Schouwburg. Onder het genot van een kopje koffie luistert u naar de prachtigste aria's in de klassieke foyers.

In de 17e en 18e eeuw bestond er een nauwe verhouding tussen muziek, dans, tekst, gebaar en acteren. Klassiek gezelschap Musica Poëtica besteedt hieraan ook dit seizoen uitgebreid aandacht, in de klassieke foyers van de Koninklijke Schouwburg, met een reeks concerten geïnspireerd door 18e-eeuwse concertprogramma’s. De uitgevoerde muziek wordt steeds afgewisseld door opera-aria’s, gedeclameerde gedichten en dans.

Het Haagse gezelschap Musica Poetica met topmuzikanten breekt nu ook internationaal door!

Ariadne auf Naxos


Het is een van de aangrijpendste mythes uit de klassieke oudheid. Ariadne wordt door Theseus achtergelaten op het Griekse eiland Naxos en treurt diep om haar geliefde. Van dit verhaal maakte de Tsjechische componist Jiří Benda indrukwekkend muziektheater met sprekende acteurs en instrumentaal ensemble. De emoties van de twee geliefden vertaalde Benda levensecht naar muziek. Zijn tijdgenoten lieten in het theater hun tranen de vrije loop. Mozart koesterde Benda’s Ariadne auf Naxos als een van zijn favoriete werken.

Vorig seizoen brachten Jörn Boysen en de acteurs Michal Bitan en João Luís Paixão Ariadne auf Naxos met succes op de planken. Aan hun productie ging veel research vooraf. In Benda’s tijd schreven theatermakers dat taal, declamatie, gezichtsuitdrukkingen, gebaren en muziek naadloos op elkaar moeten aansluiten. Boysen en de twee acteurs hebben zich verdiept in die historische bronnen en geven dit achttiende-eeuws muziektheater nieuwe zeggingskracht.

Ariadne auf Naxos is wegens succes opnieuws te zien in de Koninklijke Schouwburg.

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie