Leedvermaak trilogie

Het Nationale Theater | Eric de Vroedt
wo 16 mrt - do 26 mei
wo 16 mrt 2022
-
do 26 mei 2022

Het begint in 1972 met een uitbundig bruiloftsfeest. Lea trouwt voor de derde keer, met Nico. Gedurende dertig jaar volg je hun levens en die van hun ouders, hun kinderen en hun vrienden. Mensen verbinden zich en gaan weer uit elkaar. Kinderen worden geboren, ouderen gaan dood. Trauma’s worden opgerakeld en weer diep weggestopt. Drie decennia volg je het lief en leed van deze ‘gewone’ Nederlandse familie. 

De voorstelling duurt ongeveer 4,5 uur uur inclusief 2 pauzes. Je kaartje is inclusief een drankje en een hapje in de pauzes.

Marathonvoorstelling

Vanaf maart 2022 speelt Het Nationale Theater de legendarische theaterstukken Leedvermaak (1982), Rijgdraad (1995) en Simon (2001) van een van ’s lands meest gewaardeerde en gelauwerde toneelschrijvers en dichters: Judith Herzberg. Drie stukken, waarin we drie generaties volgen van een familie die is getekend door trauma’s. In 2018 ontving Judith Herzberg voor haar oeuvre de Prijs der Nederlandse Letteren, de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied. 

“Als kind in en vlak na de oorlog heeft U ervaren hoe menselijke verhoudingen uit het lood kunnen raken. U heeft de mensen scherp geobserveerd, in hun zwaktes en hun kracht, hun onverschilligheid en hun zorgzaamheid, hun beperkingen en hun grootsheid.” Koning Willem-Alexander bij uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren aan Judith Herzberg (2018)

Voor het eerst in Nederland

Nooit eerder werden de drie stukken in ons land op één avond vertoond. Leedvermaak was een echte theaterhit. Rijgdraad werd geschreven in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, ter gelegenheid van vijftig jaar bevrijding. Het derde deel van de trilogie, Simon, beleeft zijn Nederlandse première bij Het Nationale Theater. Regisseur Eric de Vroedt, veertien topacteurs en zes livemusici tekenen voor een fantastische theateravond.   

Eric de Vroedt: "De Leedvermaak trilogie gaat over groot en klein menselijk leed, met daaronder steeds de verleiding te zwijgen en weg te kijken. Herzberg heeft dit meesterlijk opgeschreven in schijnbaar luchtige, tintelende dialogen."

Aan relevantie gewonnen

Uit een interview met Eric de Vroedt van 5 oktober 2021:

Dit seizoen zal de Leedvermaak trilogie eindelijk in première gaan. In eerste instantie was het idee om het klassieke stuk van Judith Herzberg in 2020 op te voeren, 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog. Heeft de pandemie een extra dimensie toegevoegd aan het stuk? 

“In de voorstelling volgen we het personage Lea. Toen haar ouders naar Auschwitz werden gedeporteerd, werd zij als kind ondergebracht bij onderduikouders. Na de oorlog, enkele jaren later, komen haar echte ouders getraumatiseerd uit het kamp terug om haar op te halen. Voor Lea is dat een dubbel trauma geweest: eerst afscheid nemen van haar echte ouders en een paar jaar later afscheid nemen van haar onderduikouders. In één van de kernzinnen van het stuk zegt ze: ‘Had mij liever meegenomen naar het concentratiekamp. Want doodgaan is niet erg, losgelaten worden is erg.’ Dat klinkt vreemd en pijnlijk uiteraard. Maar Lea’s trauma was isolement. Ze werd verlaten."


"Isolement en eenzaamheid zijn thema’s die nu veel dichterbij staan dan twee jaar geleden. Net als de personages uit Leedvermaak zie ik dat we de huidige crisis zoveel mogelijk achter ons proberen te laten en door willen gaan met ons leven. Maar daarmee vergeten we iets: namelijk de verwerking van de crisis. Dat gebeurt ook in het stuk: mensen willen vergeten wat er is gebeurd en doorstomen naar de toekomst. Daardoor slepen ze hun trauma’s jaren later nog met zich mee.”

Podcast Leedvermaak trilogie

De Leedvermaak trilogie van Judith Herzberg is een lichtvoetig, wrang en ontroerend familieverhaal, over hoe spoken uit het verleden geluk in de weg kunnen staan. In aanloop naar de voorstelling maakt…

Lezen met HNT... Leedvermaak

Actief aan de slag met de toneeltekst en samen als leesclub naar de voorstelling Doe mee aan Lezen met HNT. In twee avonden lees je de hele toneeltekst en hoor je alle achtergronden. Na het zien van d…

HNTdeMotor: adopteer een voorstelling

Duik van A tot Z in het proces van een voorstelling HNTdeMotor opent de deuren van het repetitielokaal voor jongeren met een kloppend hart voor theater. Vier jongeren krijgen de kans om de theaterwere…

Credits

tekst Judith Herzberg  

regie Eric de Vroedt  

cast Antoinette Jelgersma, Betty Schuurman, Bodil de la Parra, Bram Coopmans, Gustav Borreman, Hein van der Heijden, Jaap Spijkers, Johannes Wirix-Speetjens, Malou Gorter, Mariana Aparicio Torres, Nick Renzo Garcia, Rick Paul van Mulligen,  Soumaya Ahouaoui en Tamar van den Dop. 
livemuziek New European Ensemble o.l.v. Emlyn Stam
fluit: Felicia van der End / Jana Machalett
klarinet: James Meldrum
viool: Rada Ovcharova / Arisa Fujita 
cello: Willem Stam / Sebastiaan van Halsema / Matthijs Broersma
compositie en livemuziek Florentijn Boddendijk & Remco de Jong
bewerking Judith Herzberg
bewerking en dramaturgie Willemijn Barelds
decorontwerp Maze de Boer
kostuumontwerp Lotte Goos
lichtontwerp en video Bernie van Velzen
regieassistentie Chyramain van Kempen en Melissa Knollenburg

campagnefotografie: Gordon Meuleman
repetitiefoto's: Bas de Brouwer

 

Met dank aan Asko|Schönberg