Lichter dan ik

Korthals Stuurman Theaterproducties
zo 19 dec - ma 20 dec
zo 19 dec 2021
-
ma 20 dec 2021

Deze voorstelling kan helaas niet doorgaan. Heb je kaarten voor 19 of 20 december? Dan heb je een mail ontvangen waarin je kunt aangeven of je je kaarten om wil zetten in een voucher, restitutie of donatie. Indien we een nieuwe datum vinden voor de voorstelling, brengen we je als eerste op de hoogte.

Bekijk hier de status van al onze voorstellingen. 

Lichter dan ik, geschreven door Dido Michielsen, is het aangrijpende verhaal van een jonge vrouw die de standenmaatschappij van Indonesië wil ontvluchten en haar eigen pad kiest. Als zij vervolgens als njai, oftewel huishoudster en minnares van een Hollander, een dochter op de wereld zet, blijkt de vader hun relatie noch de dochter te willen erkennen.

Noodgedwongen geeft zij haar moederrol op om een betere toekomst te bieden aan haar dochter, die door haar gemengde bloed en daardoor ook lichtere huidskleur de kans heeft meer status te verwerven. Deze onvrijwillige, ingrijpende keuze zal haar de rest van haar leven achtervolgen.

Lichter dan ik biedt vanuit het perspectief van de vrouw een blik op de strijd die vele Indonesische vrouwen hebben gestreden tijdens de koloniale overheersing.

Jongeren met roots in het voormalig Nederlands-Indië starten persoonlijk onderzoek naar hun verleden. Bekijk het project.

Recensies

"De uitstekend spelende vrouwen laten evenwel goed zien en voelen hoe het is om een speelbal te zijn in een patriarchale samenleving, of dat nou de Javaanse of de Nederlandse is. Zo weet Lichter dan ik toch grotendeels de Indische clichés te ontstijgen en krijgen enkele hoofdrolspelers van een zwart hoofdstuk in onze geschiedenis een gezicht." De Volkskrant 

"Het is een indrukwekkend geheel dat nooit té zwaar wordt, maar dat je de pijn van deze vrouwen niet snel zal laten vergeten." de Theaterkrant 

Credits

Roman Dido Michielsen | Bewerking Esther Scheldwacht | Regie Olivier Diepenhorst | Met Esther Scheldwacht, Kees Hulst, Denise Aznam, Thomas Cammaert en Tara Hetharia