Sanne Peper

De eeuw van mijn moeder

Het Nationale Theater
do 15 sep - vr 16 sep
do 15 sep 2022
-
vr 16 sep 2022

De eeuw van mijn moeder is een familieverhaal over de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Regisseur Eric de Vroedt schreef een voorstelling over zijn eigen moeder. Een persoonlijk en episch verhaal dat een prisma blijkt te zijn voor grote historische omwentelingen. De voorstelling wordt vanaf vrijdag 6 augustus ook uitgezonden op NPO 2.

In deel twee van de voorstelling wordt er een stroboscoop gebruikt. Dit zorgt voor felle lichteffecten.

Blijf op de hoogte

Wil je graag op de hoogte blijven van de voorstelling en alles wat eromheen gebeurt? Schijf je dan in voor de nieuwsbrief van De eeuw van mijn moeder!

Blijf op de hoogte

Familiegeschiedenis

In De eeuw van mijn moeder volgen we het verhaal van Winnie, gespeeld door Esther Scheldwacht. In 1948, tijdens de politionele acties in haar geboorteland Nederlands-Indië, komt ze aan in Nederland. Winnies leven is getekend door de koloniale samenleving waarin ze werd geboren. Haar grootmoeder was nog een Njai (een inlandse vrouw met status tussen dienstbode en geliefde). Haar moeder was voor haar lijfsbehoud in de oorlogs- en wederopbouwtijd afhankelijk van mannen. Als reactie hierop streeft Winnie naar ‘niet-Indisch’ zijn, wat voor haar betekent: autonoom zijn, vrij zijn, zelf de regie in handen hebben. Haar volwassen leven wordt gekenmerkt door ‘ontsnappingspogingen’ uit situaties waarin die autonomie wordt bedreigd. Maar steeds trapt ze in een nieuwe val.

Epos over migratie

De eeuw van mijn moeder is een epische vertelling waarin het relaas van één vrouw een prisma blijkt voor grote historische omwentelingen in de (westerse) wereld na de Tweede Wereldoorlog: de eerste generatie migranten; de naweeën van de oorlogsjaren in het Nederland van de jaren ‘50; de tweede feministische golf van de jaren 60-70; het harde kapitalisme van de jaren 80 en 90; de desillusies van de 21e eeuw.

Marathonvoorstelling 

Deze marathonvoorstelling wordt in drie delen gespeeld. Neem plaats in de zaal, of zit écht dichtbij en kies voor plaatsen op de tribune op het podium. In de pauzes tussen de drie delen ontvang je een drankje en vegetarisch hapje en kan je vegetarische nasi of spekkoek bestellen bij de bar. De hele voorstelling duurt ongeveer 4,5 uur inclusief de twee pauzes.

Familieverhalen van de cast

In aanloop naar de voorstelling delen we interviews met de cast en crew van De eeuw van mijn moeder. Ook vind je op deze pagina kijkjes achter de schermen.

Meer over De eeuw van mijn moeder

Terug op televisie en toneel

De eeuw van mijn moeder is ook te zien op als driedelige miniserie gemaakt door de Avrotros en zal vanaf 6 augustus te zien zijn op NPO2. Daarnaast heeft Het uur van de Wolf een documentaire gemaakt over het maakproces van deze voorstelling en volgen ze regisseur Eric de Vroedt.

De voorstelling komt in seizoen 22-23 terug naar de theaters, zowel in Den Haag als in het land. Wil je straks als eerste kaarten kunnen kopen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. 

Blijf op de hoogte

 

Recensies

NRC HANDELSBLAD ★★★★
'Het maakt De eeuw van mijn moeder tot een opvallend persoonlijke toevoeging aan het oeuvre van De Vroedt."

DE VOLKSKRANT ★★★★
"Die complexe familieband en Indische familiegeschiedenis leveren hyperpersoonlijk, intiem en gelaagd drama op."

THEATERKRANT
"Dat is de kracht van dit postkoloniale toneeldrama, dat dwingt tot nadenken, positie kiezen. Hoe moeilijk ook."

SCENES ★★★★
Het is een ijzersterke scène met vlammende teksten en ingeleefd spel.

TELEGRAAF ★★★★
"Het levert in ieder geval een eerlijke, ge(s)laagde voorstelling op, als een waardig monument voor Patricia, zijn moeder." 

Credits

Tekst & regie: Eric de Vroedt 
Spel: Denise Aznam, Emma Buysse, Bram Coopmans, Yela de Koning, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Phi Nguyen, Johannes Wirix-Speetjens, Mark Rietman, Esther Scheldwacht, Joris Smit, Jatou Sumbunu en Romana Vrede.

Dramaturgie: Willemijn Barelds
Decorontwerp: Maze de Boer
Licht en video ontwerp: Bernie van Velzen
Kostuumontwerp: Lotte Goos
Muziek: Remco de Jong & Florentijn Boddendijk
Regieassistentie: Chyramain van Kempen, Manouk Martens (assistent regieassistent)
Choreografie performance deel2: Art Srisayam
Contextprogramma: Sophie Plekker, Laura van Zuijlen, Dimphna van Kempen
Productieleiding: Monique Koppers
Marketing & Communicatie: Afdeling marketing
Techniek: Paul in het Veld (voorstellingsleider), Iain Hoeffnagel, Lennert Esser, Ivo Pas, Bram van Gameren, Marco Alibux, Lukas Tulkens, Koen Veldman (camera)
Kap & Grime: Trudy van Buren, Bärbel Scheid, Britt Voorhuis, Maurissa van Es (stage), Marloes van den Brink (stage), Emma Heirbout (stage), Amber Vos (stage)
Kostuumatelier: Iris Elströdt (hoofd kap&grime&kostuumatelier), Amanda van Marion, Stef Krul, Marijne Addink, Iris van den Akker
Kleedster: Kiswati van Keulen
Decoratelier: Ruud Brouwer (hoofd), Ronald van Rijn, Krijn peters, Maite Kragl, Mick Krispijn
Runner: Angelique Miedema

Met dank aan: Torica Optiek, Kunstmuseum Den Haag, Evgenia Brendes