De eeuw van mijn moeder

Het Nationale Theater | Eric de Vroedt
do 29 sep - zo 6 nov
do 29 sep 2022
-
zo 6 nov 2022

DE VOLKSKRANT ★★★★
"Die complexe familieband en Indische familiegeschiedenis leveren hyperpersoonlijk, intiem en gelaagd drama op."

 

De eeuw van mijn moeder is een indrukwekkend familieverhaal over de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Regisseur Eric de Vroedt schreef deze bejubelde marathonvoorstelling als ode aan zijn eigen moeder. Een persoonlijke en tegelijkertijd universele vertelling over migratie, emancipatie, familierelaties, liefde en leven.

Eric de Vroedt: „Tijdens mijn moeders leven hadden we de gebruikelijke moeder-zoon strubbelingen, maar na haar dood kreeg ik de kans me te verdiepen in de vrouw die ze was voordat ze moeder werd. Ik vond honderden brieven die ze had geschreven en ontdekte een jonge vrouw vol dromen en ambities. Mijn moeders tragiek was dat ze zo gretig was. Ze had interesse in werkelijk àlles, maar helaas kreeg het nooit richting.”

Over de voorstelling

In 1948 komt de achtjarige Winnie (gespeeld door Esther Scheldwacht) aan in Nederland, terwijl in Nederlands-Indië de onafhankelijkheidsoorlog woedt. In haar nieuwe thuisland kiest ze radicaal voor ‘niet-Indisch’ zijn, wat voor haar betekent: vrij zijn, zelf de regie in handen hebben. Ze trouwt de Hollandse ondernemer Lex (Hein van der Heijden), wordt verliefd op de Surinaamse Gudrun (Romana Vrede) en steeds weer strijdt ze voor haar autonomie. Als Winnie op tachtigjarige leeftijd ongeneeslijk ziek blijkt, reconstrueert haar zoon Ramses (Bram Coopmans) haar leven in een provocatieve expositie in het Haagse Kunstmuseum. Hij toont welke sporen het koloniale verleden heeft nagelaten in het leven van Winnie én haar kinderen. In een Haagse toko treffen moeder en zoon elkaar voor een gesprek dat ze nooit eerder durfden voeren.

Eten bij De eeuw van mijn moeder

De voorstelling duurt 4,5 uur inclusief twee pauzes. De meeste theaters bieden een hapje of maaltijd aan in de pauzes. Informeer bij het betreffende theater naar de mogelijkheden.

Kaartjes voor de voorstelling in Den Haag zijn inclusief drankjes en snacks (loempia en spekkoek) in de twee pauzes. We bieden je ook graag de mogelijkheid om voor € 15 een heerlijke Indische maaltijd te bestellen. 

Meer over de maaltijd

Familieverhalen van de cast

In aanloop naar de voorstelling delen we interviews met de cast en crew van De eeuw van mijn moeder. Ook vind je op deze pagina kijkjes achter de schermen.

Lees de verhalen

Boek van De eeuw van mijn moeder

Bestel de complete toneeltekst van de marathonvoorstelling De eeuw van mijn moeder, geschreven door Eric de Vroedt. Je kunt ervoor kiezen om het boek af te halen bij de kassa aan Schouwburgstraat 8 in…

In de media

NRC HANDELSBLAD ★★★★
"Het maakt De eeuw van mijn moeder tot een opvallend persoonlijke toevoeging aan het oeuvre van De Vroedt."

DE VOLKSKRANT ★★★★
"Die complexe familieband en Indische familiegeschiedenis leveren hyperpersoonlijk, intiem en gelaagd drama op."

THEATERKRANT
"Dat is de kracht van dit postkoloniale toneeldrama, dat dwingt tot nadenken, positie kiezen. Hoe moeilijk ook."

SCENES ★★★★
Het is een ijzersterke scène met vlammende teksten en ingeleefd spel.

TELEGRAAF ★★★★
"Het levert in ieder geval een eerlijke, ge(s)laagde voorstelling op, als een waardig monument voor Patricia, zijn moeder." 

De eeuw van mijn voorouders

Een groep mensen tussen de 16 en 40 jaar met wortels in Voormalig Nederlands-Indië (Indo-afrikanen, Molukkers, Indonesiers, Indische gemeenschap. etc.) is een persoonlijk onderzoek naar hun roots gestart. In samenwerking met Tracing Your Roots zoeken we naar antwoorden op vragen rondom afkomst en identiteit.
Meer over De eeuw van mijn voorouders >

Indo's zijn HOT

Bij De eeuw van mijn moeder organiseren we HOT avonden. Avonden die je aan het denken zetten! We zoomen in op het thema van de voorstelling met kunstenaars en wetenschappers. Ze reflecteren in woord, beeld en muziek op hun Indische achtergrond in het Nederland van nu. Indo’s zijn HOT kan je meemaken op 17 oktober in Rotterdam en 20 oktober in Heerlen.
Meer over Indo's zijn HOT >

Credits

tekst en regie Eric de Vroedt

spel o.a. Denise Aznam, Emma Buysse, Bram Coopmans, Yela de Koning, Hein van der Heijden, Betty Schuurman, Liza Macedo dos Santos, Roben Mitchell, Johannes Wirix-Speetjens, Mark Rietman, Esther Scheldwacht, Joris Smit en Romana Vrede

campagnebeeld Gordon Meuleman