Anja Beutler

8: METAMORPHOSIS

Nicole Beutler Projects
di 27 dec - vr 30 dec
di 27 dec 2022
-
vr 30 dec 2022

Tussen Kerst en Oud & Nieuw zie je de succesvoorstelling 8: METAMORPHOSIS van Nicole Beutler Projects exclusief in de Koninklijke Schouwburg. Neem plaats óp het toneel en val van de ene verbazing in de ander. “Imponerende dansopera over de patriarchale structuur die van geen wijken wil weten” – de Volkskrant ★★★★★

Het ijs smelt, het klimaat verandert, machtsverhoudingen beginnen te verschuiven. Een grote onzekerheid ligt voor ons. Acht dansers en zangers én de virtuoze jazzdrummer Robbert van Hulzen nemen je mee in een ritueel voor het einde van het patriarchaat. De mannen zijn gevangen in het ijzige ritme van Henry Purcells ‘The Cold Song’ (“let me freeze again”) maar de hete adem van verandering hijgt in hun nek. Net als in de tekeningen van MC Escher zien we de transformatie stap voor stap gebeuren. Soms bijna onmerkbaar, soms met een schok. Een unieke hedendaagse dansopera, bekroond met vijf sterren door de Volkskrant. 

Tegen de achtergrond van de mondiale klimaatcrisis is 8: METAMORPHOSIS een uitnodiging om bestaande structuren opnieuw te bekijken. Is er een andere manier van ‘manzijn’ mogelijk? Hoe gaan we de toekomst van de mensheid tegemoet? Regisseur en choreograaf Nicole Beutler laat langzaam maar zeker alle bekende patronen ‘smelten’ totdat er ruimte ontstaat voor een nieuwe gedroomde toekomst. In 8: METAMORPHOSIS wordt het theater op een bijzondere manier gebruikt, zo zag je de theaterzaal nog nooit! Genomineerd voor de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansvoorstelling van 2019-2021.

In de media

“Imponerende dansopera over de patriarchale structuur die van geen wijken wil weten” – de Volkskrant ★★★★★

Over Nicole Beutler

Regisseur en choreograaf Nicole Beutler maakt voorstellingen op het snijvlak van dans, (muziek)theater en beeldende kunst. Al twintig jaar een vernieuwende stem in het Nederlandse danslandschap. 
8: METAMORPHOSIS is als een locatievoorstelling in het theatergebouw: podium, zaal, performers en publiek worden allemaal onderdeel van één theatraal landschap. Beutlers voorstellingen gaan over actuele thema’s die iedereen aangaan, zoals de klimaatcrisis. Met indrukwekkende beelden, doordringende muziek en een heldere en minimalistische choreografie, weet Beutler tot de kern van de menselijke ervaring door te dringen en haar publiek diep te raken. In 2018 ontving Beutler de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, de grootste prijs in Nederland voor kwaliteit en diversiteit in de podiumkunsten. De komende jaren werkt Beutler aan een nieuwe trilogie over de klimaatcrisis: RITUALS OF TRANSFORMATION (towards a new humanity). Het eerste deel GINKGO (or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole) gaat in 2022 in première en wordt een requiem voor de wereld zoals we die kennen.

Credits

Concept, regie & choreografie Nicole Beutler | Dans & zang Arnout Lems, Dominic Kraemer, Felix Schellekens, Frank Rosaly, Joshi Martina, Rob Polmann, Sebastian Pickering Pedersen, Timo Tembuyser | Slagwerk Robbert van Hulzen | Understudies Drew Santini, João Dinis Pinho, Tijmen Teunissen | Tourmanager & special appearance João Dinis Pinho | Muziek Gary Shepherd, Henry Purcell | Lichtontwerp Minna Tiikkainen | Kostuum Jessica Helbach | Scenografie Julian Maiwald | Dramaturgie Igor Dobricic | Productie Nicole Beutler Projects | Coproductie O. Rotterdam, Internationaal Theater Amsterdam | Met steun van Ammodo, Fonds 21, Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst