Mount Average

Julian Hetzel
za 25 sep - 19:00 - 20:50
za 25 sep 2021
Vanaf 19:00

Welkom in Mount Average. Hierin vermaalt theatermaker Julian Hetzel dictators tot pulp en nodigt je tijdens een fabrieksbezoek persoonlijk uit om het statische (koloniale) verleden een nieuwe, fluïdere invulling te geven. De toekomst ligt in onze handen. 


Praktische informatie
Mount Average is een performatief parcours, waarbij per tijdsslot van 10 minuten 4 mensen binnen kunnen. De totale duur is 70 minuten.

Over Mount Average
Monumenten bevinden zich op de drempel tussen kunst en politiek. Al eeuwenlang wordt kunst ingezet om de glorie van de natie, haar grote leider en diens politieke ideologie te versterken. De beeltenissen van figuren als Lenin, Hitler, Mao, Stalin of Leopold II zijn deel van het collectief geheugen. Ze zijn een fysieke weergave van een bepaald regime, een specifiek tijdsgewricht, een ideologie. Stilzwijgend, maar dominant aanwezig in het straatbeeld, gelden ze als reminders aan de macht die hen daar plaatste.

Standbeelden zijn er voor de eeuwigheid, onveranderbaar, in materialen die een natie moeiteloos overleven. Of in sommige gevallen zelfs in materialen die het trauma van het gerepresenteerde in zich dragen, zoals het koper dat werd gebruikt voor een buste van Leopold II dat rechtstreeks uit de Congolese mijnen kwam. Julian Hetzel graaft zichzelf in in de materie en pakt daarbij de onveranderlijkheid van de beelden en de complexiteit van hun grondstoffen aan. Performers en publiek verwerken de materie uiteindelijk tot iets nieuws. Op die manier wordt het verleden niet uitgewist, maar gedeconstrueerd en herschikt tot een flexibel nieuw geheel. De toekomst zal vloeibaar zijn. 

Onderdeel van:
Theaterfestival 2021

Recensies

Hoe beeld je de toekomst uit, hoe laat je angst zien, en gaandeweg stapelen de vragen zich nog op. Dat is meteen de kracht van deze mooi vormgegeven installatie: ze is nooit eenduidig of activistisch, maar roept keer op keer op tot reflectie. Met een oergeestige apotheose.
- ★★★★ De Volkskrant 

Voor die oneindige cyclus van creatie en deconstructie – het voortdurend opbouwen, in stand houden en weer neerhalen van machtsstructuren – zijn we gezamenlijk verantwoordelijk. Wie dat onder ogen ziet, wordt overvallen door de onnoemlijke uitzichtloosheid ervan óf de oneindige mogelijkheden die dat biedt. Hetzel voegt hiermee weer een spannend, meerduidig werk toe aan zijn oeuvre.
- ★★★★ NRC

Credits

Van Julian Hetzel | Met Kristien De Proost,  Pitcho Womba Konga & Jana De Kockere | Dramaturgie Miguel Angel Melgares | Artistiek advies Sodja Lotker | Assistent scenografie Pleun Verhees | Techniek Piet Depoortere, Jannes Dierynck & Anne Meeussen | Productie Ism & Heit Utrecht (NL) i.s.m. CAMPO Gent (BE) | Coproductie Frascati Producties Amsterdam, Standplaats Utrecht, SPRING Festival Utrecht, Schauspiel Leipzig (DE) | Met de steun van Fonds Podiumkunsten NL, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, We Are Public, Kickstart Cultuurfonds, Vlaamse Gemeenschap & Stad Gent