Marion Visser

De Gliphoeve

Orkater
zo 6 nov - 16:00
zo 6 nov 2022
16:00
  • zo 6 nov 2022
    16:00
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote zaal
    Geweest

Na het succes van Woiski vs. Woiski maken Orkater en het Bijlmer Parktheater nu De Gliphoeve, deel twee van een muzikale trilogie over de komst van Surinamers in Nederland. Een voorstelling vol levenskracht en muziek als houvast om te overleven en door het beton heen te breken. De Gliphoeve is in 2021 door pers en de theaterjury bekroond tot één van de beste voorstellingen van het seizoen! 

Het is 1975. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen. Wie gaat weg en wie blijft hier is een grote hit op de radio. Etta besluit met haar dochter Millie en zoon Glenn naar Nederland te gaan. Vader Stanley blijft voorlopig in Suriname.

Vol verwachting, energie en humor probeert deze sterke moeder haar kinderen een plek te geven in hun nieuwe vaderland. Maar niemand zit op ze te wachten, er is geen werk en er zijn geen woningen.

Ze komen terecht in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die gekraakt wordt door een groep Surinaamse activisten, die hun net gearriveerde landgenoten er woonruimte bieden. Gezinnen leven er onder, boven en op elkaar, soms in bittere armoede. Ondanks het beton vindt men er warmte: in eten en drinken, in muziek en in de gedeelde, vastberaden wil om te slagen. Maar het kleine gezin wordt flink op de proef gesteld.

"Boven alles is De Gliphoeve een gulle viering van saamhorigheid.”

Juryrapport van de Nederlandse Toneeljury

In de media

NRC ★★★★
“Een meeslepende en ontroerende familiekroniek, die de aandacht vestigt op een onderbelichte periode in de recente Nederlandse geschiedenis.”

VOLKSKRANT ★★★★
“Een warmbloedige ode aan liefde en hoop, tegen de klippen op.”

Lovende reacties

De Gliphoeve werd in 2021 officieel geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en Dionne Verwey werd genomineerd voor een Colombina, de toneelprijs voor de beste vrouwelijke bijdragende rol. Uit het juryrapport van de Nederlandse Toneeljury: “Verwey toont zich een indrukwekkend veelzijdig actrice in deze coming of age. Haar gedrevenheid, overgave en spelplezier doen smaken naar meer”
 
Uit het juryrapport: ”Mede door de grote rol van de verrassende muziek, die de toeschouwer op aanstekelijke wijze meeneemt in het verhaal, vinden de spelers een fijne balans tussen verdriet en humor. Op die manier vliegen ze thema’s aan die in het dagelijks moeilijk te bespreken zijn. Boven alles is De Gliphoeve een gulle viering van saamhorigheid.”

Museum De Gliphoeve

In deze online omgeving geven we bewoners een stem en tonen het echte verhaal: over de ontvangst in Nederland, de kraakacties en het verzet, maar ook de warme herinneringen aan het dagelijks leven tussen de betonnen muren.

Het museum is een productie van Bijlmer Parktheater en Orkater en kwam tot stand in samenwerking met The Black Archives – Bijlmer en het Bijlmer Museum.

Lees meer 

Credits

regie Geert Lageveen | tekst Bodil de la Parra , Maarten van Hinte en Geert Lageveen | spel Manoushka Zeegelaar Breeveld, Xavier Molijn, Dionne Verwey en Gery Mendes | muzikale leiding Gery Mendes | muziek Gery Mendes, Sophie Anglionin, Walther Muringen en Franklin Caesar Breeveld | choreografie Dionne Verwey | dramaturgie Maarten van Hinte | decor Ruben Wijnstok | kostuums Arien de Vries  | regieassistentie Priscilla Vaudelle | lichtontwerp Stefan Dijkman | geluidsontwerp Robert van Delft