Leo Africanus

Andalusisch Orkest
vr 24
november
  • vr 24 nov
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

Leo Africanus is een muzikale vertelling over het leven van de legendarische Andalusische én Afrikaanse wereldreiziger Hassan El Wazzan.

De cast

Quote

“I am the son of the road, my country is the caravan, my life the most unexpected of voyages."

Na de val van Granada (1492) moest Leo als tienjarig kind vluchten en zou hij zijn identiteit nooit meer ontlenen aan een land, een stad en een specifieke cultuur of religie. Als hij de oversteek maakt van het Afrikaanse continent naar Europa, wordt hij door een groep piraten overmeesterd en gevangengezet in een donkere kerker in Rome. Zijn verschijning wordt opgemerkt door de Paus, die hem omdoopt tot Leo Africanus.

 

De paus en Leo Africanus, katholiek en moslim, voeren een aantal gesprekken tegen de achtergrond van een politiek woelige tijd. Het wordt een confrontatie tussen twee wereldlijke geesten, waarin ze ieder vanuit een eigen perspectief elkaars geschiedenis bekijken en proberen te begrijpen.

 

De voorstelling is een combinatie van verschillende muziekstijlen, vertelkunst, cabaret en toneel; een dynamisch samenspel tussen muzikanten en acteurs. Laat je meeslepen door zijn levensverhalen en praat tijdens de voorstelling op een interactieve manier mee. De grote vraag is: Wat maakt de mens wie hij is? In hoeverre kan je jouw eigen identiteit aanpassen? Wanneer ben je dan nog jezelf? 

 

“I am the son of the road, my country is the caravan, my life the most unexpected of voyages."
- Amin Maalouf/Leo Africanus

Credits

Regie Mohamed Aadroun en Bart Oomen tekst Mohamed Aadroun tekstbewerking Bart Oomen spel Abdelkarim El Baz, Dwight Breinburg en Adam Kissequel muzikanten Francesco Bongiorno (percussie) en Abderrahim Semlali (viool) muzikale dramaturgie Anastasis Sarakatsanos productieleiding Yassine Boussaid