Jean van Lingen

Door de schaduw heen

Dilan Yurdakul | Likeminds
wo 2 nov - 20:15
wo 2 nov 2022
20:15
  • wo 2 nov 2022
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

Door de schaduw heen is een muzikale voorstelling van Dilan Yurdakul over identiteit en verbinding. Een portret van een jonge Nederlandse vrouw met Turkse wortels die zich nergens thuis voelt en worstelt met haar bipolariteit.

Als in een rollercoaster dendert Dilan Yurdakul door haar gedachtewereld van het ene uiterste naar het andere, op zoek naar houvast, naar identiteit, in een voortdurende poging om met zichzelf samen te vallen. Maar dat wat ze is, is alleen verwarring. Ze voelt zich een vreemde. Op school. Bij de korfbal. Bij de dokter, maar ook bij haar familie.

Overal moet ze zich voordoen als iemand die ze niet is. Iedereen lijkt haar in een mal wil te willen persen waar ze helemaal niet in kan passen.

Door de schaduw heen legt een wereld van depressie, verwarring en verlorenheid bloot. Dilan stelt de vragen die ze eerder niet durfde te stellen, in een poging de gaten in haar identiteit op te vullen.

Het is een muzikale voorstelling waarin ik in mijn eigen hoofd kruip. In de gekte, in alle stiekeme gedachten, op de verloren uren op de dag… Iedereen kent de momenten wel, ’s nachts alleen in bed. Daar gaat het over.

Dilan Yurdakul

In de media

“Yurdakul pelt alle lagen van haar identiteit af, als een ui zonder kern, totdat er bijna niets overblijft.” -  ★★★★ De Volkskrant

"Een dappere vertelling verpakt in een geraffineerde vorm. Yurdakul heeft GTST helemaal niet nodig om te schitteren." - het Parool

"In Door de schaduw heen neemt Yurdakul het publiek mee in die worsteling en toont een bijzonder kwetsbare weergave van een jonge, bipolaire, Turkse vrouw in Nederland." - Theaterkrant (keuze van de criticus) 

"Yurdakul imponeert met haar rauwe, energieke theatertaal" - ★★★ NRC

"Indrukwekkende en persoonlijke solo" - ★★★★ Scènes

 

De Keuze van de Wijkjury 

De keuze van de Wijkjury wordt naast de keuze van de vakjury getoond op het Nederlands Theater Festival. De jury vond veel herkenning in deze openhartige, muzikale, autobiografische solovoorstelling over bipolariteit en je ontheemd voelen. Zij vindt het getuigen van kracht om zo fantastisch fragiel te zijn. 

"Dilan vult de ruimte met subliem spel, rake spoken word en zang die door merg en been gaat. Met groot respect keken we naar een vrouw die na worstelingen en krachtmetingen met de stemmen in haar hoofd, voor zichzelf kiest. De euforie versus de onzekerheid van de bipolariteit en het leven in een spagaat tussen twee culturen resoneerden bij de juryleden die de ontworteling van nabij kennen. Dilan maakt haar verhaal voor iederéén invoelbaar. Een voorstelling met vaart in een slim ingezet decor, waarin Dilan niet kan en dus niet wil ontsnappen aan de blik van het publiek." aldus het juryrapport. 

Credits

Door Dilan Yurdakul | Muziek Stijn Hoes | Regie Julie van den Berghe | Tekstcoach Liet Lenshoek | Vormgeving Marjolijn Brouwer | Beeld Mark Uyl | Coproductie Likeminds, Theater Bellevue | Met dank aan Rik van den Bos