Uit verdriet geboren

Julika Marijn
26 okt
-
27 okt
Data & tickets
 • do 26 okt
  20:30
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Het Paradijs
 • vr 27 okt
  20:30
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Het Paradijs

Helene Kröller-Müller (1869-1939) was een powervrouw avant la lettre die als een van de eersten op grote schaal werk kocht van Van Gogh, Mondriaan en Van der Leck. Met haar uitzonderlijke collectie realiseerde ze het Kröller-Müller Museum. Julika Marijn duikt vertellend, spelend en zingend op brutale wijze in haar leven.

De cast

"Als ik de citroenen van Van Gogh wil begrijpen, leg ik er in mijn verbeelding maar altijd een paar naast zoals ik ze zie en dan voel ik het hemels brede verschil." Een leven voor de kunst en de kunst van het leven. Daarover gaat Uit verdriet geboren.

 

Theatermaakster Julika Marijn duikt op speelse en brutale wijze in het leven van Helene Kröller-Müller. Speciaal voor deze voorstelling kreeg Julika Marijn van het Kröller-Müller Museum toegang tot de kist met ruim 3000 brieven die Helene schreef aan haar zielsverwant Sam van Deventer. "Lieve Sam, op mijn kalender staat: 'De kunst is de spiegel van de ziel'. Daarom houd ik van de kunst, omdat zij het mooiste en beste, het meest ware van mensen brengt."