Oogentroost

Theater RAST
vr 10 dec 20:30 en 20:30
vr 10 dec 2021
20:30 en 20:30

Over een slechte start en een groot hart 
  
Ayşegül Karaca is twintig procent van de wereld geschonken, zo slecht zijn haar ogen. Maar waar haar ogen twintig procent opvangen, vangt haar hart de volle honderd, of nóg meer?

Karaca, een jonge Nederlands-Turkse theatermaker, groeide op in een gezin met huiselijk geweld.  In  Oogentroost  vertelt en zingt ze met een flinke dosis humor over  dit lang verborgen familiegeheim. Met de nodige zelfspot en keihard positivisme  laat zij zien  dat ze niet blijft hangen in pijn en verdriet maar haar blik op de horizon richt en iedereen in haar hart sluit. 
 
Voor  Oogentroost  breekt Karaca met de beklemmende traditie om de vuile was binnenkamers te houden. Samen met Sophie Kassies en Saman Amini verwerkt ze haar ‘vuile was’ en veerkracht tot een niet te missen one-woman show. 

Over Celil Toksóz
Celil Toksóz creëert sterk beeldende en symbolische voorstellingen met vaak een politieke onderstroom. Om de urgentie hiervan te duiden is vaak een zekere ‘culturele bril’ nodig. De persoonlijke weg die hij als Koerd heeft afgelegd, klinkt door in zijn selectie van producties. 
 
Ayşegül Karaca (1990) is actrice en zangeres. Haar zicht is slechts twintig procent. Deze jonge Nederlands-Turkse theatermaker groeide op in een gezin met huiselijk geweld. Karava vertelt urban verhalen, waarbij ze gebruikmaakt van een mix van storytelling, spoken word, rap en levensliederen. 
 
Over Theater RAST 
Theater RAST staat al twintig jaar met haar voeten in de veranderende samenleving. Vanuit hun Turks-Nederlandse DNA reageren de makers op theatrale wijze op wat er om hen heen gebeurt, zowel in Amsterdam, Nederland als de wereld. RAST heeft de kracht een persoonlijk gezicht te geven aan culturen en conflicten die voor veel mensen ver van hun bed lijken. RAST hanteert een scala van moderne theatervormen: van muziektheater en vertelkunst tot repertoiretoneel en klassieke libretto’s. RAST maakte eerder de toneelbewerking van Wees Onzichtbaar. Dubbelgangers werd in 2019 opgenomen in de top 4 van ‘Het beste theater’ NRC. 

Credits

Regie  Celil Toksöz | Dramaturgie  Sophie Kassies | Muziek  Saman Amini