Een muzikale psychologische thriller

The golden age is over

De Hollanders
31 okt
20:30
  • di 31 okt
    20:30 - 21:50
    Zaal 3, Den Haag
    Zaal 3
    Geweest

Een muzikale psychologische thriller over macht en onmacht in de laatste bloederige dagen van onze Gouden Eeuw. Een koortsdroom over de roep van het volk naar het einde van het Establishment. Hoe om te gaan met angst, onvrede en wantrouwen onder de bevolking van een verdeelde natie? Blijf je trouw aan je idealen of geef je de mensen wat ze willen?

 Een muzikale psychologische thriller over macht en onmacht. 

Populisme is aan de orde van de dag en het lijkt de enige vorm van politiek die nog werkelijk floreert. Het belang van feitenhaalbaarheid en effecten op lange termijn maar relatief. Wie weet in te spelen onderhuidse ongenoegen, angst en onzekerheid krijgt de stemmers op zijn hand. En misschien terecht – want is het serieus nemen van de onderbuik niet de ultieme vertegenwoordiging van het volk? Partijen en politici van ‘de oude stempel’ lijken zich voor een duivels dilemma te bevinden: trouw blijven aan een inhoudelijk gedreven koers en terrein verliezen, of meegaan in de principes van stemmingmakerij en aandacht genereren. Maar is dat dan nog wel aandacht voor de ‘juiste’ zaak? En voor welke prijs?


We zijn gefascineerd hoe populisme zo goed kan gedijen onder de huidige omstandigheden. We zijn op zoek naar voorbeelden uit het verleden die wellicht een nieuw licht kunnen schijnen op de situatie van vandaag. Dus gaan we terug. Terug naar een soort oerversie van de Nederlandse politiek. Nog voor de grondwet, voor de monarchie, voor het parlement of democratie. Ja, zelfs voor de term populisme was uitgevonden. Een periode waarin onderbuikgevoelens domineerde, waarbij een mogelijke dreiging van buitenaf de verdeeldheid van de mensen binnenin De Hollandse Tuin verder aanwakkerde. We maken een sprong naar de Gouden Eeuw.

 

De Hollanders vertellen samen met sounddesigner Kasper Tarenskeen, regisseur Jan Hulst en acteur Tim Linde dit tragische anti-heldenverhaal, waarin de politieke onderbuik voor de ogen van het publiek wordt ontleed terwijl de dreigende adem van het roemrijke orgel zachtjes aanzwelt.

Credits

concept en tekst Thomas Höppener
eindregie Jan Hulst
met Thomas Höppener en Tim Linde

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie