Met de boot naar het Indisch Monument

Rederij Willemsvaart
Nationale Herdenking 15 augustus
di 15 aug - 17:15
di 15 aug 2023
17:15
  • di 15 aug 2023
    17:15
    Koninklijke Schouwburg

Vaar met de boot van Willemsvaart na de voorstelling naar de herdenking bij het Indisch Monument. De boottocht is gratis voor bezoekers van Archipelago. Je krijgt een portie Nasi Bungkus mee voor onderweg. Er zijn maximaal 46 plaatsen beschikbaar in de boot en voor jouw gegarandeerde zitplaats op het veld bij de herdenking. Dus meld je aan!

De boot vertrekt vanaf het Centraal Station in Den Haag (bij de Prinsessegracht). En vaart naar het Indisch Monument. Na de herdenking vaart de boot ook weer terug naar de opstapplaats. 

Deze tocht word je aangeboden door schipper Chris Schram, tevens oprichter van de Willemsvaart.

De grootvader van Chris Schram was vanaf ongeveer 1900 rechter in Indië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stuurde hij zijn vrouw en kinderen naar Nederland. Zelf kwam hij na de oorlog terug. Hoewel zijn opa prachtige Indische meubels naar Nederland had meegenomen, en thuis vaak Indisch eten op tafel kwam, werd in de familie van Schram weinig over die tijd gesproken. Wel heeft Schram er een fascinatie voor Indië aan overgehouden en kreeg hij het Indische mee in de opvoeding.

Tijdens zijn rondvaarten door Den Haag kwam hij steeds in aanraking met het Indische verleden in de stad. De vaartochten van de Willemsvaart komen langs tal van gebouwen die een link hebben met Indië. Bijvoorbeeld de koloniale panden in het Willemspark, of de Mauritskade, waar Indische mensen die met verlof waren vaak tijdelijk woonden. Schram: “Je hebt ook het oude PTT-gebouw, waar je in 1923 de eerste telefoonverbinding met Indië had. Ik vertel dan altijd het verhaal over mijn opa die in Indië woonde. Dat als mijn opa in de tuin zat, een bediende de telefoon kwam brengen aan een heel lang snoer. En als het zijn schoonmoeder was, dan nam hij niet op!”

Andere bezienswaardigheden zijn het gebouw van de Nederlandsch-Indische Spoorwegmaatschappij in Benoorden- hout en Huize Boschzicht. Chris Schram zal je er alles over vertellen.