De zachte kracht

Simon Heijmans
vr 16 dec - 20:30
vr 16 dec 2022
20:30
  • vr 16 dec 2022
    20:30
    Zaal 3, Den Haag
    De Constant Rebecqueplein 20A
    Geweest

Twee mensen hadden elkaar al eerder kunnen kennen, maar hun levens raakten elkaar steeds net niet. Hij trok zich terug. Kwam het afgelopen jaar niet buiten en leefde alleen online. Zij nam de vlucht naar voren, vertrok met grote dromen naar Amerika en komt nu zonder terug. Maar vanaf vandaag is weer alles mogelijk. En anders morgen. 

Samen zijn we alleen. 

We leven in een individualistische tijd waarin eigen keuzes maken en autonomie wordt gezien als het hoogst haalbare. Er lijkt weinig ruimte voor mensen die minder makkelijk op de voorgrond staan.

De zachte kracht is een voorstelling over hen die kijken naar de wereld, en moeite hebben zich daarmee te verbinden. Eenzaamheid zit in iedereen en kent vele vormen. Je wordt geboren. De navelstreng wordt doorgeknipt. En dat is het dan. Daar sta je dan. We kunnen nooit helemaal terug de baarmoeder in. We kunnen slechts proberen vriendschappen, verbondenheid en liefde te vinden in onszelf en mensen om ons heen.

“Een zekere dosis eenzaamheid is onvermijdelijk in het leven. In mijn praktijk hanteer ik graag de term ‘alleenigheid’. Daarin zit ook het woord ‘lenigheid’. Het alleen kunnen zijn en lening daar mee om te gaan is een van de kunsten van het leven.” – Dirk de Wachter (Vlaamse psycholoog - in de podcast De zachte kracht)

Podcast: De Zachte Kracht

Simon Heijmans is theater- en podcastmaker. Eind 2018 maakte hij de podcast De brand in het landhuis. De serie ontving in 2019 de BNR Podcast Award en won de DirectorsNL Award in 2020. Zijn nieuwe podcastserie De gestolen schilderijen van Jopie Huisman stond na twee dagen al op nummer 1 van de podcasthitlijst.

In de podcastserie De zachte kracht hoor je de researchgesprekken die Simon had als voorbereiding op de theatervoorstelling. De huidige internet-generatie heeft door de sociale media toch juist alle mogelijkheid om contacten te leggen? Of is het moeilijker geworden? Komt eenzaamheid meer voor of is het iets van alle tijden? Is het voor iedereen hetzelfde? En is er iets aan te doen?

Luister de serie via je favoriete podcastplatform, zoals Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, of Podcastluisteren.nl.

De zachte kracht is een lieve voorstelling over eenzaamheid ★★★★★

Trouw

In de media

De zachte kracht is een lieve voorstelling over eenzaamheid - ★★★★★ Trouw

Heijmans weet duidelijk hoe hij een verhaal moet vertellen met een maximum aan impact. Dat doet hij hier wederom voortreffelijk - ★★★★★ Volkskrant

Een liefdevolle ode aan verbinding en vriendschap - Theaterkrant

 

 

Credits

Spel: Simon Heijmans, Laurien van Rijswijk
Tekst, concept: Simon Heijmans
Muziek: Laurens Joënsen 
Dramaturgie: Moniek Merkx 
Scenografie: Nicky Nina de Jong
Lichtontwerp: Tim van ’t Hof