De zaak Shell

Anoek Nuyens | Rebbekka de Wit | Nieuwe Tijd
ma 20 sep - wo 22 sep
ma 20 sep 2021
-
wo 22 sep 2021

De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen zijn overal ter wereld aan de orde van de dag. Welke beelden, argumenten en retoriek zorgen er voor dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem? Wat kunnen we doen om het tij te keren?

Bij binnenkomst wordt er gevraagd om je ticket, je identiteitsbewijs en coronatoegangsbewijs.

"Met De zaak Shell maken Anoek Nuyens en Rebekka de Wit een theatervoorstelling over de steeds groter wordende klimaatcrisis. De voorstelling is retorisch ijzersterk, maar verliest geen moment de menselijke maat uit het oog. De voorstelling toont dat het mogelijk is om kritisch naar de wereld te kijken en tegelijkertijd te blijven luisteren naar verschillende spelers die deze wereld vormgeven." Nederlandse toneeljury 

Een ultiem pleidooi

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms en buurmannen zodra er tijdens het kerstdiner over klimaatverandering gesproken werd. Welke beelden, argumenten en retoriek zorgen er voor dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem? 

Alle stemmen komen samen

Voor elke stem in het klimaatdebat schreven Anoek Nuyens en Rebekka de Wit een pleidooi. In De zaak Shell komen al die stemmen samen. Aanleiding is de echte rechtszaak die de onafhankelijke NGO Milieudefensie aanspant tegen Shell. De oliegigant is verantwoordelijk voor een enorme uitstoot aan broeikasgassen: twee keer zoveel als heel Nederland bij elkaar. Inzet van de zaak: Shell dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Milieudefensie roept burgers op zich aan te sluiten als mede-eiser in een deze zaak. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. In het theaterstuk De zaak Shell zien we hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij.

Waarschijnlijk beslist de rechter pas over een paar jaar. Ondertussen wordt de winnaar van het publieke debat bepaald door degene die zijn rol het beste heeft voorbereid. En dat is het doel van deze theatervoorstelling: Anoek Nuyens en Rebekka de Wit geven het publiek een ultiem pleidooi, zodat iedereen zijn of haar eigen rol in het klimaatdebat beter kan begrijpen en beter kan spelen. Want de wereld is in handen van degene met de beste tekst en het strakste kostuum.

Recensies

De Zaak Shell is geen debat, en dat is juist het knappe: het is een aaneenschakeling van sterke monologen waarin onze omgang met de planeet van alle kanten wordt belicht, als een rijgdraad van opvattingen en inzichten. 
- ★★★★★ De Volkskrant

Nuyens en De Wit maken haarfijn inzichtelijk hoe de klimaatcrisis op dit moment vooral een verantwoordelijkheidscrisis is. En inherent aan het besef dat we allemaal het probleem zijn, zijn we ook allemaal onderdeel van de oplossing. Dat is een hoopvolle en zeer waardevolle conclusie: de complexiteit van onze belangen en behoeftes is niet iets om moedeloos of cynisch van te worden, maar om te omarmen. Zo tonen de makers hoe de zorgen van nu wel degelijk kunnen evalueren in de waarden van morgen.
- ★★★★★ NRC

De zaak Shell is een belangrijke voorstelling die door iedereen gezien moet worden, al is het maar om een beetje hoop te houden of te krijgen.
- Theaterkrant, keuze van de criticus

Anoek en Rebekka

Anoek Nuyens en Rebekka de Wit maken sociaal bewogen, documentair theater. Het gesprek dat zij starten, strekt zich uit over verschillende maatschappelijke domeinen en podia: van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet. Bij Frascati Producties ontwikkelden zij het theaterproject Tenzij je een beter plan hebt (2017) waarin op zoek gegaan werd naar een manier om ons een wereld te verbeelden waar de mens niet meer de maat der dingen is. De voorstelling mondde uit in Tenzij je een beter plan hebt: De Rechtszaak (2018) over de mogelijkheid een rechtszaak aan te spannen om ons milieu te beschermen. De basis voor de samenwerking met Milieudefensie was gelegd.

Credits

Concept, tekst en spel Anoek Nuyens en Rebekka de Wit | spel Jaap Spijkers, Janneke Remmers, Musia Mwankumi (stage) | eindregie Erik Whien | vormgeving Maarten van Otterdijk | geluidsontwerp Christiaan Verbeek | dramaturgie Freek Vielen | beeld Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Tom Bouman | productie Frascati Producties / De Nwe Tijd | Met steun van Milieudefensie, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vlaamse gemeenschap.