Lebensraum

Jakop Ahlbom
7 okt
20:15
  • za 7 okt
    20:15 - 21:20
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal
    Geweest

Meervoudig winnaar van de Theater aan het Spui Toneelkijkerprijs staat nu op het podium van de Koninklijke Schouwburg. Twee mannen leven in een kleine kamer, samen met een mechanische werkster. Al snel blijkt dat deze dame meer plannen heeft dan alleen maar vreedzaam poetsen. Deze voorstelling is in Nederland exclusief te zien in de Koninklijke Schouwburg!

Voor Lebensraum liet Jakop Ahlbom zich inspireren door het werk van Buster Keaton uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Keaton was met zijn stomme films een pionier op het gebied van de slapstick en de fysieke komedie. Ten tijden van Keaton werd de stomme film live van pianomuziek voorzien. Lebensraum wordt live begeleid door de band Alamo Race Track.

 

Waarom een geheimtip?


Programmeur Marijtje Pronk: "Eigenlijk is deze voorstelling (net als de voorstelling Innenschau van hetzelfde gezelschap, te zien op 22 en 23 februari 2018) zowel een geheimtip als een bewezen succes; de voorstelling beleefde zijn succespremiere in 2012. Als u 1 keer een voorstelling van Jakop Ahlbom hebt gezien, is de kans groot dat u daarna verkocht bent. De maker werd met zijn fantasievolle voorstellingen veelvuldig onderscheiden met prijzen en overladen met positieve recensies. In 2012 won Lebensraum de VSCD Mimeprijs en werd actrice Silke Hundertmark voor haar rol in Lebensraum genomineerd voor de Colombina, de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol. De voorstellingen van Jakop Ahlbom maken internationaal furore, met tournees over de hele wereld, waaronder recent op het Londense West End."

 

Over het gezelschap

 

Jakop Ahlbom maakt voorstellingen waarin de illusie van het theater in optima forma te zien is, en waarin niets is wat het lijkt. Fysieke slapstick is een kenmerk van zijn werk. Hij neemt het realisme en de psychologie van de mens als uitgangspunt, en voegt daaraan werelden toe die uit ons onderbewustzijn ontspruiten. Soms donkere problematiek tilt hij op in een verbeeldingsvolle, magische wereld, waardoor hij het inzichtelijk maakt.  Hij maakt in zijn voorstellingen gebruik van verschillende genres en stijlmiddelen zoals slapstick, illusionisme, acrobatiek, dans, film, absurdisme, muziek, beeldende kunst, poëzie, magie, en put veelvuldig uit de wereld van de film. Hij construeert met al deze stijlen en middelen een nieuwe theatertaal, schept een nieuwe theatrale werkelijkheid. Daarin speelt humor een zeer grote rol. Met humor ontregelt Ahlbom onze verwachtingen, vervreemdt hij ons van de gekende werkelijkheid en schept hij ruimte om te lachen om het menselijk tekort.

 

Over Lebensraum

 

Voor Lebensraum liet Ahlbom zich inspireren door het werk van Buster Keaton uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Keaton was met zijn stomme films een pionier op het gebied van de slapstick en de fysieke komedie. Ten tijde van Keaton werd de stomme film live van pianomuziek voorzien. Lebensraum wordt live begeleid door de band Alamo Race Track.
Twee mannen leven samen in een kleine kamer. Ingenieus hebben zij hun ruimtegebrek opgelost. Alles is multifunctioneel: het bed is tevens een piano en de boekenkast doet ook dienst als ijskast. Om het gebrek aan vrouwelijke zorg te compenseren, creëren ze een mechanische werkster. Al snel blijkt dat deze dame meer plannen heeft dan alleen maar vreedzaam poetsen. Een pop met een eigen wil die zich niet laat commanderen. Het wordt druk in het eenkamerappartement. Die laatste uitvinding lijkt hun ondergang te worden…

 

De pers over Lebensraum:

 

"En net als je denkt dat de wervelende choreografie tot zijn ultieme crescendo is gekomen, volgt er een nieuwe verrassing. Lebensraum blijft tot de laatste minuut volkomen onverwacht." NRC Handelsblad ★★★★

 

"Ahlbom zou Ahlbom niet zijn (..) wanneer hij aan de stoicijns uitgevoerde physical comedy niet nog een laag zou toevoegen (...) Hundertmark levert als poppenmens een weergaloze prestatie: bedrieglijk tot in al haar ledematen. Bij haar lijkt de grens tussen mens en meubilair echt te verdampen." De Volkskrant ★★★★

 

"Komische, tot in de puntjes geregisseerde chaos is het." Het Parool ★★★★

Credits

regie Jakop Ahlbom
dramaturgie Judith Wendel
spel Yannick Greweldinger, Silke Hundertmark, Reinier Schimmel, Leonard Lucieer en Empee Holwerda
live-muziek Alamo Race Track

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie