do 7 mei - 20:15

Rel of Revolutie

Ira Kip
7 mei
20:15
  • do 7 mei
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

Trint’i Mei (30 mei) 1969 te Curaçao. Op die dag protesteerden honderden werknemers van Shell tegen de lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. De staking onder leiding van de vakbonden mondde uit in een rel, waarbij vrijwel de hele binnenstad van Curaçao - Punda & Otrobanda - in de as werd gelegd. Er vielen twee doden en tientallen gewonden.

Rel of Revolutie belicht een gebeurtenis uit de Curaçaose geschiedenis die uiteindelijk heeft geleid tot een belangrijk keerpunt in de politieke, culturele en sociaaleconomische verhoudingen tussen Nederland en de Nederlandse eilanden.

Vanaf 30 Mei 2019, 50 jaar na de opstand, wordt Trint’i Mei een jaar lang herdacht op verschillende plekken en met verschillende initiatieven op Curaçao en in Nederland. De theatervoorstelling Rel of Revolutie is onderdeel van deze herdenking met een achtdaagse tour door Nederland, eindigend op 30 Mei 2020.

Het doel is een gebeurtenis uit de Curaçaose geschiedenis te belichten die uiteindelijk leidde tot een belangrijk keerpunt in de politieke, culturele en sociaaleconomische verhoudingen tussen Nederland en de Nederlandse eilanden.

Over Kip Republic

Stichting Kip Republic maakt theatervoorstellingen rondom maatschappelijke thema's en verhalen die bepalen hoe we onszelf en de wereld om ons heen ervaren. Voor velen die zich 'anders' voelen - bijvoorbeeld door hun gender, seksuele voorkeur of culturele achtergrond - creëert gebrek aan representatie in deze verhalen een grote achterstand. You can’t be what you can’t see. Nieuwe verhalen creëren nieuwe perspectieven en kunnen leiden tot nieuwe kansen, keuzen en meer inclusivieit.

Credits

concept, regie & tekst Ira Kip
op basis van verhalen van betrokkenen die Trinti Mei persoonlijk meemaakten

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie