za 18 jan - 14:00 - 15:30
Winternachten

NRC Leesclub Live

Ellen Deckwitz & Clarice Gargard
18 jan
14:00 - 15:30
  • za 18 jan
    14:00 - 15:30
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

Een traditie op het Winternachten festival: de NRC Leesclub Live. Het panel, met daarin dichter Ellen Deckwitz en journalist Clarice Gargard, beide NRC-columnisten, bespreekt onder leiding van NRC-chef boeken Michel Krielaars Oeroeg (1948) van Hella Haasse. Ze beargumenteren er een 'bijsluiter' bij voor nieuwe lezers of diegenen die de novelle al kennen. Iedereen is welkom bij deze bijeenkomst en uiteraard kunt u, de lezer van het boek, uw steentje bijdragen in de discussie.

Oeroeg is een novelle van de Nederlandse schrijfster Hella S. Haasse (1918-2011) die voor het eerst werd gepubliceerd in 1948. Het boek verscheen als Boekenweekgeschenk, en groeide uit tot een belangrijk werk in de Nederlandstalige literatuur. Oeroeg werd sinds die eerste publicatie dan ook vele malen herdrukt en vertaald. De inspiratie voor het verhaal vond Haasse in haar eigen gemis van Nederlands-Indië, waar ze werd geboren en een groot deel van haar jeugd doorbracht.

In de novelle blikt een Nederlandse ik-verteller terug op zijn vriendschap met een jongen genaamd Oeroeg. Als jongens waren ze onafscheidelijk, maar door hun verschillen, waaronder vooral hun nationaliteit, groeiden ze uit elkaar. Als volwassenen staan ze tegenover elkaar als koloniale overheerser respectievelijk vrijheidsstrijder.

De Indische romans van Hella Haasse gaan over de voormalige Nederlandse kolonie Nederlands-Indië. Van deze Indische romans is Oeroeg de eerste en Sleuteloog (2008) de laatste. Eén van de thema's in die Indische romans is kolonialisme, met name de verhouding tussen Nederland en zijn voormalige kolonie Nederlands-Indië. In Oeroeg komt die koloniale problematiek aan bod.

Tip: Ellen Deckwitz neemt ook deel aan de feestlijke jubileumavond Opening Night - A Free Mind op woensdag 15 januari in Theater aan het Spui; aan het Winternachten festivalprogramma Indische roots in poëzie en muziek in Bibliotheek Nieuw Waldeck op vrijdag 17 januari en, tijdens de gevarieerde festivalavond Saturday Night Unlimited op zaterdag 18 januari in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag, aan het programma De erfenis met Adriaan van Dis.

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie