do 16 jan - 16:00 - 18:00
Winternachten

International Storytelling Symposium

Decolonising the mind: What happened to you?
16 jan
16:00 - 18:00
  • do 16 jan
    16:00 - 18:00
    International Institute of Social Studies, Den Haag
    ISS. Kortenaerkade 12, 2518 AX Den Haag

Dit programma in het Institute of Social Studies (Kortenaekade 12, Den Haag) is een klassieker geworden in het Winternachten festival. Bezoekers, schrijvers, studenten en docenten vertellen elkaar verhalen. Deze keer is het onderwerp 'dekolonisatie'. Dat is een snel een sleutelwoord geworden in de wereld van musea, universiteiten en in de samenleving in het algemeen. Maar hoe ga je hier als individu mee om? Hoe dekoloniseer je jouw denken of jouw leven, op je werk of thuis? Wat ondervind je en welke uitdagingen levert dit op?

Kom om te luisteren naar verhalen uit de hele wereld, en vertel als je wilt ook je eigen verhaal. Maximaal vijf minuten, en in het Engels. Onder de deelnemende auteurs is schrijver, dichter, essayist en universitair docent Mukoma Wa Ngũgĩ - geboren in de VS en opgegroeid in Kenia. Ook Zuleika Sheikh en Rosalba Icaza, docenten van het Institute of Social Studies, vertellen over hun ervaring met 'decolonising the mind'.

De 25e editie van het Winternachten festival geeft bijzondere aandacht aan bevrijding, en specifiek: het dekoloniseren van het (westerse) denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Dit thema is mede gebaseerd op Decolonizing the Mind, het essay van de vader van Mukoma Wa Ngũgĩ: de Keniaanse schrijver en sociaal activist Ngugi wa Thiong’o. Zijn essay gaat over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Met dit thema legt het festival onder meer ook een verbinding met zijn eerste edities, toen de relatie van Nederland met Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika centraal stond.

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie